Landskapsskyltning

Skriftlig fråga 2017/18:1343 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-23
Överlämnad
2018-05-23
Anmäld
2018-05-24
Svarsdatum
2018-05-30
Sista svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Det finns kunskaps- och kulturskäl för att landskapsnamn och landskapsgränser ska leva vidare, till exempel i samband med byggande och anvisningar i samhällelig transportinfrastruktur. Detta skulle då kunna ske genom vägskyltning och som kartinformation.

Avseende vägskyltning ansvarar Trafikverket för detta och har för den skull ett mycket omfattande regelverk, vägmärkesförordningen som regeringen beslutar om, att hålla sig till.

I vägmärkesförordningen medges att stads-, kommun- och länsvapen får infogas i ett platsmärke. Likaså nämns i föreskrifter utmärkning av kommun- och länsgränser.

Detta regelverk förhåller sig Trafikverket till och medger därför vid framställan inte skyltning vid passering av landskapsgräns eller som markering i ett platsmärke.

Mot bakgrund av att vi sedan många år tillämpar ett nytt regelverk avseende brun/vit skyltning med ordnade anvisningar till besöksmål etcetera framstår det som ologiskt att inte även, och av delvis samma skäl som vi anammat brun/vit skyltning, på motsvarande sätt anvisar passage av och upplysning om landskapsgränser.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Är statsrådet beredd att se över vägmärkesförordningen i syfte att medge skyltning av landskapsgränser?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1343 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/03220/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18: 1343 av Anders Åkesson (C)
Landskapsskyltning

Anders Åkesson har frågat mig om jag är beredd att se över vägmärkesförordningen i syfte att medge skyltning av landskapsgränser.

Enligt vägmärkesförordningen (2007:90) ska vägmärken och andra anordningar tillsammans med väg- och gatuutformningen och dess anpassning till väg- och gaturum ge trafikanten vägledning, styrning och information för en effektiv och säker trafik. Ett platsmärke får enligt vägmärkesförordningen användas för att ange en ort eller annan plats av betydelse för orienteringen. Kommun-, stads- eller länsvapen kan vara infogat i märket. Transportstyrelsen har meddelat närmare föreskrifter för platsmärke.

Varken vägmärkesförordningen eller Transportstyrelsens förskrifter utesluter möjligheten att använda ett platsmärke vid landskapsgränser. I Trafikverkets handbok Vägars och gators utformning anges att ett platsmärke kan användas för att förbättra möjligheterna att lokalisera sig längs en väg och att detta kan vara särskilt aktuellt i områden där avståndet mellan orter kan vara stort.

Om det ändå, trots vad jag här redogjort för, skulle visa sig att det finns oklarheter i fråga om hur vägmärken får användas är jag beredd att göra nödvändiga förändringar.

Stockholm den 29 maj 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.