Bensinskatten och en levande landsbygd

Skriftlig fråga 2017/18:1345 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-23
Överlämnad
2018-05-24
Anmäld
2018-05-25
Svarsdatum
2018-05-30
Sista svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet. Så lyder regeringens förslag till mål för en sammanhållen landsbygdspolitik. Ett stort hot mot dessa likvärdiga möjligheter är dock priset på drivmedel. Med tanke på skattenivån på bränslet tycks det som om regeringen inte förstår att det för många av oss som bor på landsbygden inte finns några realistiska alternativ till bilen. Kollektivtrafik, även om den skulle finnas, skulle heller inte kunna vara ett miljömässigt bättre alternativ räknat per personkilometer. I dagarna nådde bensinpriset 16,16 kronor per liter.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att företagare och landsbygdsboende trots höga bränslepriser ska ges likvärdiga möjligheter till jobbpendling, välfärd och en livskraftig landsbygd?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1345 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/0322/HL

Näringsdepartementet

Landsbygdsminister

.

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1345 av Betty Malmberg (M)
Bensinskatten och en levande landsbygd

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att företagare och landsbygdsboende trots höga bränslepriser ska ges likvärdiga möjligheter till jobbpendling, välfärd och en livskraftig landsbygd.

Den proposition om en sammanhållen landsbygdspolitik (prop. 2017/2018:179) som regeringen överlämnat till riksdagen lägger fast inriktningen för en ny politik för Sveriges landsbygder. Regeringen föreslår i propositionen ett övergripande mål för den sammanhållna landsbygdspolitiken där företagande, arbete, boende och välfärd är i fokus. Regeringen kommer nu att genomföra omfattande och viktiga satsningar för att företag och boende på landsbygden ska få bättre villkor.

Utvecklingsförutsättningarna i Sveriges landsbygder är beroende av många faktorer. Det är därför som den nya, sammanhållna landsbygdspolitiken tar ett helhetsgrepp på både möjligheter och utmaningar och stärker landsbygdsperspektivet inom många olika områden.

I landsbygdspropositionen aviseras bland annat en satsning på enskilda vägar, en utredning om ett förändrat reseavdragssystem och en kraftfull satsning för att stärka digitalisering och ny teknik i landsbygdernas näringsliv och företag. Regeringen aviserar också viktiga åtgärder inom utbildningsområdet med stöd för etablering av fjärrundervisning och stärkt kvalitet i distansutbildning, med särskilt fokus på förutsättningarna i glesa och mycket glesa landsbygdskommuner.

De åtgärder som aviseras i landsbygdspropositionen är en början. Det mål för den sammanhållna landsbygdspolitiken som regeringen har föreslagit riksdagen är långsiktigt och mycket ambitiöst. En sammanhållen landsbygdspolitik är avgörande i det fortsatt långsiktiga arbetet för en livskraftig landsbygd och en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet. Det kommer att krävas ett uthålligt och målmedvetet arbete för att det ska uppnås.

Regeringen har med den nya, sammanhållna landsbygdspolitiken lagt fast en ny kurs för politiken för Sveriges landsbygder och för ett Sverige som håller ihop.

Stockholm den 30 maj 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.