Beslut att frångå säkerhetsskyddsförordningen

Skriftlig fråga 2017/18:135 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-19
Överlämnad
2017-10-20
Anmäld
2017-10-24
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Överåklagaren vid Särskilda åklagarkammaren beslutade den 13 oktober att inte inleda någon förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson. I samband med att beslutet meddelades konstaterade överåklagaren att Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen när han beslutade att ge åtkomst till polisens lönesystem utan kryptering godkänd av Försvarsmakten.

Vid sidan av de straffrättsliga reglerna kan olika typer av disciplinära åtgärder bli aktuella när en arbetstagare begår fel i tjänsten. Arbetsrättsliga åtgärder mot myndighetschefer beslutas av Statens Ansvarsnämnd efter anmälan.

 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka ytterligare åtgärder avser ministern att vidta med anledning av rikspolischefens beslut att frångå säkerhetsskyddsförordningen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:135 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:135 av Tomas Tobé (M) Beslut att frångå säkerhetsskyddsförordningen

Tomas Tobé har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta med anledning av rikspolischefens beslut att frångå säkerhetsskyddsförordningen.

Åklagaren valde att inte inleda någon förundersökning i det aktuella ärendet. I en bilaga till beslutet att inte inleda förundersökning har åklagaren redovisat sin bedömning av ett beslut som rikspolischefen fattade den 28 april 2015. Enligt 17 § lagen om offentlig anställning (1994:260) får disciplinpåföljd meddelas bara om arbetstagaren inom två år från förseelsen skriftligen har underrättats om vad som anförs mot honom. Oavsett hur rikspolischefens agerande ska betraktas är alltså frågan om eventuell disciplinpåföljd preskriberad, eftersom det aktuella beslutet fattades för mer än två år sedan.

Regeringen har följaktligen inte initierat någon arbetsrättslig åtgärd mot rikspolischefen. Jag kommer dock att noga förhöra mig om hur rikspolischefen avser att säkerställa att liknande situationer inte kan upppstå.

Att leda Sveriges största myndighet med omkring 30 000 anställda är ett komplext uppdrag. Jag har fortsatt förtroende för rikspolischefens sätt att utföra denna svåra uppgift.

Stockholm den 8 november 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.