Situationen i diktaturen Venezuela

Skriftlig fråga 2017/18:1367 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-25
Överlämnad
2018-05-28
Anmäld
2018-05-29
Svarsdatum
2018-06-07
Sista svarsdatum
2018-06-07
Besvarad
2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I söndags hölls återigen val i Venezuela, där vi kunde se det venezuelanska folket bli bestulna ytterligare en gång på sin rättighet att rösta i fria och demokratiska val. Situationen i landet har de senaste decennierna försämrats kontinuerligt, och det demokratiska underskottet och brotten mot de mänskliga rättigheterna har ökat lavinartat till att landet har blivit den diktatur det är i dag.

Den odemokratiske presidenten Nicolás Maduros har fortsatt sin framlidne företrädare Hugo Chávez socialistiska revolution, vilket har fört landet till denna situation. Vi ser dagligen rapporter om hur människor svälter på grund av matbrist, hur människor dör på sjukhus till flöjd av brist på såväl mediciner som mat och elektricitet, nationaliseringar av privata företag som för tankarna till svunna tider och ett avskaffande av medborgerliga fri- och rättigheter.

Den venezuelanska politiska oppositionen, som med stor majoritet vann valet till parlamentet 2015, hotas, förtrycks och förhindras att agera, och makten har lyfts från parlamentet till presidenten – helt i strid med landets konstitution. På motsvarande sätt har situationen för journalister, civilsamhället och andra frihetsförsvarare försämrats. Av säkerhetsskäl har många av dem dessutom nu behövt lämna landet.

Vi ser en mycket desperat och alltmer aggressiv regim som utgör ett direkt hot mot Venezuelas befolkning och mot freden och säkerheten i landet. Situationen riskerar också att negativt påverka stabiliteten och säkerheten i regionen.

Jag har försökt att hitta uttalanden från Sveriges regering och utrikesministern i frågan, men har inte kunnat finna något uttalande, mer än att frågan ska diskuteras på EU:s utrikesministermöte den 28 maj. Inte heller har jag ännu kunnat hitta någon tydlig reaktion från EU, med undantag av vissa enskilda EU-parlamentariker eller partier.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Avser ministern att från svensk sida uttala kritik mot diktaturen Venezuela och dess regim och att inom ramen för EU arbeta för ett starkt, tydligt och konkret uttalande mot den venezuelanska regimen och situationen i landet från EU:s sida?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1367 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1367 av Christian Holm Barenfeld (M)
Situationen i diktaturen Venezuela

Christian Holm Barenfeld har frågat mig om jag från svensk sida avser att uttala kritik mot diktaturen Venezuela och dess regim och inom ramen för EU arbeta för ett starkt, tydligt och konkret uttalande mot den venezolanska regimen och situationen i landet från EU:s sida.

Jag uppskattar Christian Holm Barenfelds fortsatta engagemang i den mycket oroväckande utvecklingen i Venezuela. Den humanitära, politiska och ekonomiska krisen förvärras dagligen. Regeringen ser mycket allvarligt på detta och på den bristande respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Venezuela. Den demokratiska ordningen måste återupprättas och de politiska fångarna friges omedelbart.

Den humanitära situationen i Venezuela är mycket allvarlig och det mänskliga lidandet stort. Det kritiska läget, med akut brist på både mat och mediciner, har lett till att 1,6 miljoner människor har flytt landet. De flesta flyr till Colombia och situationen för dem är svår. Sverige har genom Sida hittills i år bidragit med över åtta miljoner kronor till flera internationella organisationer som stöttar verksamhet på den colombianska sidan av gränsen mot Venezuela. Regeringen verkar nu för att EU:s humanitära insatser ska utökas i de mest påverkade områdena.

Presidentvalet den 20 maj bröt mot demokratiska principer. Valresultatet saknar trovärdighet. Sverige liksom EU manar till att nya val ska utlysas.

Sverige verkar inom EU för att den allvarliga krisen i Venezuela snarast ska få en hållbar och fredlig lösning. Sverige har vid flera tillfällen de senaste åren, såväl på egen hand som genom EU, uttryckt skarp kritik mot den förvärrade situationen i Venezuela. EU och dess medlemsstater har 2016, 2017 och 2018 antagit rådsslutsatser i syfte att förmå den venezolanska regeringen att agera i en mer demokratisk riktning. De senaste rådsslutsatserna, som antogs den 28 maj, underströk att presidentvalet den 20 maj saknade trovärdighet och uppmanar Venezuelas regering till att utlysa omval och att släppa alla politiska fångar. Sverige står till fullo bakom EU:s krav.

EU:s utrikesministrar slog den 28 maj fast att EU bör upprätthålla engagemanget och dialogen med alla relevanta parter i Venezuela. Sverige och EU stödjer regionala initiativ för att uppnå en lösning på krisen i landet. Med anledning av den förvärrade situationen i landet och presidentvalets brist på trovärdighet beslutade EU:s utrikesministrar den 28 maj även att EU ska gå vidare med förberedelser för ytterligare restriktiva åtgärder mot Venezuela.

Sverige kommer även fortsättningsvis att följa utvecklingen i Venezuela nära och verka för ökad respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Venezuela, liksom för en hållbar och fredlig lösning på den djupa kris landet befinner sig i.

Stockholm den 5 juni 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.