Utbildning för nyanlända

Skriftlig fråga 2017/18:1391 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-05-31
Anmäld
2018-06-01
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Riksrevisionen har granskat hur förberedande utbildningar för nyanlända fungerar, och utfallet verkar vara mycket dåligt. Över 60 procent av deltagarna i förberedande utbildningar för nyanlända är fortfarande inskrivna vid Arbetsförmedlingen efter fyra år, enligt en granskning av Riksrevisionen som har följt upp hur det har gått för dem som deltog i insatsen under 2011. Av dem som inte är inskrivna har knappt var tredje fått ett jobb, och många varken arbetar eller deltar i några arbetsmarknadsinsatser efter fyra år.

Enligt Riksrevisionen saknas tillräcklig kunskap gällande insatsens effektivitet. Under 2017 deltog drygt 42 000 nyanlända till en kostnad av 1,6 miljarder kronor. Sverige står inför en enorm utmaning att skapa förutsättningar för nyanlända att komma i jobb, och regeringen har inte lyckats tillräckligt väl på det här området heller.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att få bukt med de problem som Riksrevisionen poängterar i sin rapport?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1391 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1391 av Lars Beckman (M)
Utbildning för nyanlända

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få bukt med de problem som Riksrevisionen poängterar i sin rapport om förberedande och orienterande utbildning för nyanlända.

De förberedande och orienterande utbildningarna ska vara individuellt anpassade för den som särskilt behöver förbereda sig för ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete. Syftet med insatsen är att öka individens förutsättningar att på sikt etablera sig på arbetsmarknaden och är en del av uppdraget att stärka och rusta individerna. Det är svårt att mäta effekterna av de förberedande insatserna eftersom de oftast är en av flera insatser som deltagarna tar del av.

Riksrevisionen har granskat olika aspekter av de förberedande och orienterande utbildningarna i tre olika granskningar (RiR 2016:21, RiR 2017:20, RiR 2018:12). Riksrevisionens huvudsakliga budskap från de tre granskningarna är att förberedande och orienterande utbildning behöver kunna följas upp bättre. I RiR 2017:20 granskades förberedande och orienterande utbildning för deltagare utanför etableringsuppdraget. Riksrevisionen konstaterade då att insatsen har positiva effekter för individer som har högst förgymnasial utbildning eller är födda utanför Europa men att det inte förefaller vara fallet för andra arbetslösa.

Riksrevisionen lämnade inte några rekommendationer i sin senaste rapport om förberedande och orienterande utbildning för nyanlända, varken till regeringen eller till Arbetsförmedlingen. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen med en skrivelse som behandlar rapporten ”Förberedande och orienterande utbildning – uppföljning av deltagare inom etableringsuppdraget” (RiR 2018:12).

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att i årsredovisningen för 2018 redogöra för vilka åtgärder som vidtas för att använda arbetsmarknadsutbildning och förberedande och orienterande utbildning på ett effektivare sätt i syfte att öka andelen kvinnor och män som går till arbete eller studier. Arbetsförmedlingen har också fått i uppdrag att i början av 2019 redogöra för insatser för att förbättra möjligheterna att följa upp förberedande och orienterande utbildning.

Stockholm den 13 juni 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.