Till innehåll på sidan

Regeringens position angående glyfosat

Skriftlig fråga 2017/18:147 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-24
Överlämnad
2017-10-24
Anmäld
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-07
Besvarad
2017-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Glyfosat är det vanligaste verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige och används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark. Frågan huruvida glyfosat ska vara tillåtet att använda framöver eller ej debatteras för närvarande inom EU. Från svensk sida har vi hittills varit måna om att luta oss mot vetenskapliga slutsatser i den här typen av frågor.

EU:s kemikaliemyndighet (Echa) har i ett utlåtande slagit fast att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att klassa glyfosat som misstänkt cancerframkallande. Även FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har i olika rapporter dragit slutsatsen att glyfosat inte är cancerframkallande.

EU-kommissionen har utifrån detta föreslagit att tillståndet att använda glyfosat ska förlängas med tio år.

Regeringen har tidigare i oktober meddelat att den ställer sig bakom den bedömning som Echa och Efsa har gjort, men den har inte velat ge ett tydligt besked om huruvida den kommer att ställa sig bakom förslaget om en förlängning i tio år.

I dagarna har fyra EU-parlamentariker tillhörande Miljöpartiet, ett av de svenska regeringspartierna, i en debattartikel krävt att glyfosat ska förbjudas. Denna position har backats upp av företrädare för Miljöpartiet i riksdagen.

Eftersom tillgången till fungerande växtskyddsmedel är avgörande för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion framöver är det angeläget att regeringen klargör sin position i frågan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilken är den svenska regeringens position när det gäller en förlängning av tillståndet för glyfosat?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:147 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/02576/Ke
M2017/02603/Ke

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:147 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Regeringens position angående glyfosat och fråga 2017/18:174 av Eskil Erlandsson (C) Regeringens ståndpunkt angående glyfosat

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig vilken den svenska regeringens position är när det gäller en förlängning av godkännandet för glyfosat. Eskil Erlandsson har frågat mig varför regeringen ändrat position i frågan om ett förlängt godkännande för användningen av glyfosat utan att meddela riksdagen om detta.

EU:s medlemsländer har att ta ställning till ett förslag från EU-kommissionen om ett förnyat godkännande för glyfosat – ett av de mest använda växtskyddsmedlen i världen. Behandlingen av förslaget äger rum i den ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

Den europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) har noga granskat alla tillgängliga studier om glyfosat och kommit till slutsatsen att det inte finns grund för att klassificera glyfosat som cancerframkallande. Echas slutsats kompletterar den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (Efsa) tidigare arbete.

Regeringen anser att det är viktigt att respektera vetenskapliga bedömningar och att följa reglerna. Regeringen anser det också viktigt att ett godkännande kan vinna bred acceptans bland medlemsstater och bland medborgarna. Det är viktigt att vi tar den oro som finns kring miljörisker kopplat till glyfosat på allvar. Samtidigt behöver lantbrukare få tid att ställa om till alternativa metoder.

EU-kommissionen hade inför kommittémötet den 25 oktober lagt fram ett förslag om att glyfosat fortsatt ska vara godkänt i tio år. Vid mötet gjordes ett antal bordsrundor, där medlemsländerna gemensamt diskuterade frågan. Det stod tidigt klart att kommissionens förslag inte hade tillräckligt stöd bland länderna och ingen omröstning hölls.

Flera medlemsländer önskar se en kortare godkännandeperiod. Kommissionen har därför inför kommittémöte den 9 november föreslagit att godkännande på fem år. Regeringen vill se en bred kompromiss kring glyfosat med målsättningen att miljö och hälsa sätts främst.

Stockholm den 1 november 2017

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.