Politiska samtal på jobbet i statliga bolag

Skriftlig fråga 2017/18:1494 av Ali Esbati (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-14
Överlämnad
2018-06-15
Anmäld
2018-06-18
Svarsdatum
2018-06-27
Sista svarsdatum
2018-06-27
Besvarad
2018-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I februari aviserade LO att man planerar att genomföra 500 000 politiska samtal med medlemmar och icke-anslutna inför valet. Samtalen ska ske via telefon och på arbetsplatser runt om i landet. I samband med detta gick Svenskt Näringsliv ut med en uppmaning till sina 60 000 medlemsföretag att hindra dessa samtal och säga nej till politik på jobbet.

Svenskt Näringslivs agerande är en aggressiv handling mot facket i allmänhet och yttrandefriheten i synnerhet. Den indikerar ett föraktfullt förhållningssätt såväl mot landets arbetstagare som mot de demokratiska processerna, vilka har samtal och organiserad opinionsbildning som viktiga förutsättningar.

Ett antal av Svenskt Näringslivs medlemsföretag är helt eller delvis ägda av staten. Arbetsgivarorganisationens uppmaning till medlemsföretagen om att säga nej till politik på jobbet riskerar därmed även att drabba anställda i bolag som staten äger och regeringen ansvarar för.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att anställda i bolag som är statliga, eller där staten har ett betydande ägarinflytande, ska ha möjlighet att delta i de politiska samtal som LO har aviserat?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1494 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2017/18:1494 av Ali Esbati (V) Politiska samtal på jobbet i statliga bolag

Ali Esbati har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att anställda i bolag som är statliga, eller där staten har ett betydande ägarinflytande, ska ha möjlighet att delta i de politiska samtal som LO har aviserat.

Bolagen med statligt ägande lyder liksom övriga svenska aktiebolag under aktiebolagslagen och det är styrelsen som har ansvar för hur bolaget organiseras och förvaltas utifrån bolagets bästa. Genom statens ägarpolicy ställer regeringen dock krav på att bolagen med statligt ägande ska agera föredömligt inom området hållbart företagande och även i övrigt agera på ett sådant sätt att de åtnjuter offentligt förtroende. I ett föredömligt agerande ingår bland annat att arbeta för en sund och säker arbetsmiljö, respekt för mänskliga rättigheter, goda och anständiga arbetsvillkor och att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor i verksamheten. Det ingår också att föra en öppen och konstruktiv dialog med viktiga intressenter.

Öppenhet och goda relationer med de fackliga organisationerna är en del av en långsiktigt sund och konkurrenskraftig affärsverksamhet och det finns en lagstadgad rätt för arbetstagare att tillhöra en arbetstagarorganisation, att utnyttja medlemskapet och att verka för organisationen. På samma sätt har också de fackliga organisationerna rätt att organisera medlemmar och bilda opinion.

Det är bra att bolagen med statligt ägande på olika sätt deltar i samhällsdebatten. De spelar i många fall viktiga roller på de marknader där de är aktiva och deras perspektiv är ofta relevant att ta hänsyn till. Ett sätt för bolagen med statligt ägande att agera är genom medlemskap i olika organisationer. Jag vill dock betona att det är viktigt att bolag med statligt ägande är transparenta med i vilka organisationer de är medlemmar, vad det kostar och vad syftet med medlemskapet är.

Mot bakgrund av det anförda avser jag inte att vidta några åtgärder med anledning av Ali Esbatis fråga.

Stockholm den 27 juni 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.