Förankring av förhandling i OECD-Dac

Skriftlig fråga 2017/18:155 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-24
Överlämnad
2017-10-25
Anmäld
2017-10-26
Svarsdatum
2017-11-01
Sista svarsdatum
2017-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den nuvarande regeringen har aviserat att den kommer att se över modellen som används för beräkning av asylkostnader i det internationella biståndet. Detta med anledning av kritik från Riksrevisionen i granskningen av förutsägbarheten och långsiktigheten inom biståndet. Det är fortfarande oklart hur denna översyn går och vad resultatet blir.

Före valet var Miljöpartiet emot avräkningar, men i regeringsställning har de genomfört högre avräkningar än någonsin. Även före 2015. Finansdepartementet räknade dessutom på ett scenario med 60-procentiga avräkningar av biståndet. Det civila samhället reagerade starkt emot detta förslag. Som svar på detta har Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort en överenskommelse internt i regeringen om ett tak på avräkningarna, dock inte med något regeringsbeslut eller annat formellt beslut som Sveriges riksdag kan följa upp.

Det pågår nu diskussioner och förhandlingar inom OECD-Dac om definitionerna av bistånd och möjligen även om hur nivåerna på avräkningarna ska bli framöver. Hittills har Sveriges avräkningar varit så kallat Dac-fähiga, alltså tillåtna enligt regelverket.

För att uppnå förutsägbarhet och långsiktighet inom biståndet bör den svenska linjen i denna förhandling förankras av regeringen, antingen i riksdagen eller på annat sätt, med allianspartierna. Det finns ingen formell skyldighet att informera eller samråda med riksdagen, men möjligen skulle det vara bra för svenskt biståndssamarbete och de olika aktörerna med bred politisk förankring och långsiktigt ansvarstagande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt avser statsrådet att politiskt förankra den svenska linjen i förhandlingarna med OECD-Dac eller åtminstone informera riksdagen om den svenska positionen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:155 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:155 av Sofia Arkelsten (M) Förankring av förhandling i OECD-DAC

Sofia Arkelsten har frågat mig på vilket sätt jag avser politiskt förankra den svenska linjen i förhandlingarna i OECD-DAC, eller åtminstone informera riksdagen om den svenska positionen, i synnerhet vad gäller beräkningen av asylkostnader i det internationella biståndet.

I samband med mitt besök i Utrikesutskottet den 26 oktober informerade jag om att regeringen genomför en heltäckande översyn

av modellen för avräkningar av kostnader för asylmottagandet. Arbetet

sker med utgångspunkt i de nya direktiv som överenskoms vid

OECD-DAC:s högnivåmöte i Paris den 30 till 31 oktober 2017. En medlemsstat valde att ställa sig utanför beslutet, som i övrigt fattades med konsensus, och har begärt en månad för att bestämma om man vill ansluta sig till beslutet eller ej.

Jag välkomnar DAC:s beslut, som innebär en större tydlighet och transparens vad gäller medlemsstaternas rapportering av asylkostnader.

Arbetet med att förtydliga ramarna för avräkningar för asylkostnader har bedrivits på två håll; internationellt inom ramen för OECD:s biståndskommitté DAC:s process att ta fram nya rapporteringsdirektiv samt inom Regeringskansliet för att se över den svenska avräkningsmodellen. De två processerna hör intimt samman, där den senare delvis ska bygga på utfallet av den förra. Vi fortsätter nu arbetet, med utgångspunkt i OECD-DAC:s beslut om nya rapporteringsdirektiv.

Slutresultatet ska, i enlighet med vad regeringen aviserade i vårändringsbudgeten för 2017 (2016/17:99) slutredovisas i en kommande budgetproposition och en eventuellt ny modell kommer då att tillämpas.

Som jag lyfte fram i Utrikesutskottet föreslår regeringen redan i budgetpropositionen för 2018 (2017/18:1) vissa förändringar i den svenska avräkningsmodellen. Föregående år har avräkningarna omfattat en andel av Migrationsverkets indirekta administrationskostnader inom mottagandet. Från och med 2018 förändras modellen så att dessa kostnader inte längre avräknas biståndet. Detta är i linje med de nya rapporteringsdirektiv som nu beslutats av OECD-DAC.

Arbetet inom OECD-DAC att se över rapporteringsdirektiven för asylkostnader har utgått från ett beslut vid DAC:s högnivåmöte i februari 2016. Mandatet var att förtydliga de nu gällande direktiven utan att vare sig utöka eller inskränka möjligheten att rapportera asylkostnader som bistånd. Det är också den ståndpunkt som Sverige konsekvent fört fram.

Det är just långsiktighet, internationell samverkan och jämförbarhet som varit syftet med förhandlingarna i OECD-DAC. Här har vi arbetat för att främja svenska biståndspolitiska intressen inom ramen för förhandlingarna i OECD-DAC.

Stockholm den 31 oktober 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.