Uttalande av Sveriges ambassadör på Island

Skriftlig fråga 2017/18:157 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-24
Överlämnad
2017-10-25
Anmäld
2017-10-26
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sveriges ambassadör på Island har i en uppmärksammad intervju som spridits i internationella medier sagt att Sverige är på väg att bli en diktatur. Det här väcker frågor om hur ambassadörer bör uttrycka sig för att sprida en positiv bild av Sverige.

Som ambassadör och därmed Sveriges främsta företrädare på Island uppvisar ambassadören en märklig inställning till landet han ska representera. Man kan fundera på vilken utbildning i svensk demokrati nya ambassadörer får på UD innan de skickas ut på sin tjänstgöring.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta med anledning av uttalandet av Sveriges ambassadör på Island?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:157 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:157 av Lars Beckman (M) Uttalande av Sveriges ambassadör på Island och fråga 172 av Markus Wiechel (SD) Svenska ambassadörer

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta med anledning av uttalandet av Sveriges ambassadör på Island. Markus Wiechel har frågat mig om jag anser det rimligt att en ambassadör som beter sig så som Håkan Juholt kan fortsätta att vara Sveriges främsta företrädare i ett land, och om regeringen avser vidta åtgärder för att säkerställa att ambassadörer besitter de kunskaper som krävs för deras uppdrag. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Alla chefer för utlandsmyndigheter, inklusive Håkan Juholt, är föremål för regelbundna återkopplingssamtal. Vid dessa tillfällen diskuteras och utvärderas myndighetschefens sammantagna och övergripande prestationer som företrädare för Sverige. Därutöver sker löpande dialog mellan hemmaenheterna och utlandsmyndigheternas chefer om deras uppdrag. Även vid det årligen återkommande chefsmötet i Stockholm, i vilket deltagande är obligatoriskt, berörs bland annat frågor om verksamheten och företrädarrollen. Med anledning av formuleringarna i artikeln har dessutom en dialog förts med Håkan Juholt som stöd i hans fortsatta arbete som Sveriges ambassadör på Island.

Utnämningen av ambassadörer föregås av en sedvanlig beredningsprocess i Regeringskansliet. De personer som regeringen slutligen utser har den erfarenhet och de kvalifikationer som bedöms lämpliga. Inför tillträdet genomgår personen dessutom ytterligare kompetensutveckling utifrån de krav som rollen som myndighetschef och företrädare för Sverige ställer.

Stockholm den 2 november 2017



Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.