Fryst bilateralt bistånd till Kambodja

Skriftlig fråga 2017/18:159 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-24
Överlämnad
2017-10-25
Anmäld
2017-10-26
Svarsdatum
2017-11-01
Sista svarsdatum
2017-11-01
Besvarad
2017-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Utvecklingen i Kambodja är dyster. I september fängslades den före detta oppositionsledaren Kem Sokha, och tillslagen mot oberoende medier är många. Hun Sens regering tycks göra allt för att stoppa ledande oppositionspolitiker inför valet nästa sommar. 

Nu har även oppositionspolitikern Mu Sochua flytt landet av rädsla för att fängslas av regeringsmakten. Sochua är vicepresident i oppositionspartiet CNRP men är nu i landsflykt på grund av sitt politiska engagemang. Sveriges bilaterala bistånd till Kambodja går bland annat till att stödja olika myndigheter som till exempel skatteverket. Detta är en kambodjansk myndighet som den senaste tiden har använts för att tysta oberoende medier. 

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Avser statsrådet att frysa det svenska bilaterala biståndet till Kambodja på grund av det ökade förtrycket mot oppositionspolitiker?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:159 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:159 av Birgitta Ohlsson (L) Fryst bilateralt bistånd till Kambodja

Birgitta Ohlsson har frågat mig om Sverige avser frysa det svenska bilaterala biståndet till Kambodja på grund av det ökade förtrycket mot oppositionspolitiker.

Jag delar Birgitta Ohlssons syn på den allvarliga utvecklingen i Kambodja. Sverige, som del av EU men också bilateralt, har tydligt markerat mot utvecklingen genom uttalanden och i samtal med företrädare för regeringen och regeringspartiet på olika nivåer. Vid ett besök nyligen i Kambodja av Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, fördes samtal med regeringssidan och med en bred krets av representanter för civilsamhället samt oppositionen. Flera organisationer har uttryckt uppskattning över de klara budskap som lämnades från svensk sida under dessa samtal. Sverige håller en nära dialog med och visar stöd till aktörer i det civila samhället, inte minst genom närvaro vid offentliga möten och besök vid MR- och biståndsorganisationers kontor.

Sveriges utvecklingssamarbete är långsiktigt och vi ser att det bidrar till att stödja områden som är av stor betydelse för Kambodjas fortsatta utveckling och demokratisering. Svenskt stöd inkluderar insatser som syftar till förbättrad insyn och ansvarsutkrävande i samhället, inklusive myndighetssamarbete. Genom vårt utvecklingssamarbete för vi dialog och påverkar beslutsfattare. Kontaktytor från biståndet används aktivt för att få genomslag för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter och vi har sett positiva resultat.

Formerna för, och inriktningen på, utvecklingssamarbetet ses kontinuerligt över, inte minst vid en oroande negativ utveckling som den i Kambodja. Sida är ansvarig myndighet för genomförandet av utvecklingssamarbetet. Som en konsekvens av utvecklingen i Kambodja har Sida ökat stödet till organisationer i det civila samhället och till

MR-försvarare som på olika sätt befinner sig under press. Vi följer utvecklingen i Kambodja och anpassar kontinuerligt samarbetet i ljuset av att förutsättningarna förändras.

Stockholm den 31 oktober 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.