Den politiska utvecklingen i Uganda

Skriftlig fråga 2017/18:1637 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-08-29
Överlämnad
2018-08-30
Besvarad
2018-09-13
Sista svarsdatum
2018-09-13
Svarsdatum
2018-09-13
Anmäld
2018-09-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 13 augusti i år greps den populäre musikern och oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi (även kallad Bobi Wine), tillsammans med 35 andra i norra Uganda efter anklagelser om att ha de ska ha kastat sten mot landets president. Wine och flera av de gripna ska enligt uppgifter ha misshandlats i samband med frihetsberövandet, vilket tydligt syns på bilder där Wine har svårt att gå. Dessutom dödades hans chaufför den aktuella kvällen.

Det råder inget tvivel om att Wine ses som ett uppenbart hot mot den sittande presidenten, då han inte minst bland de yngre generationerna som bekant är mycket populär. Även tidigare har Wine åtalats för olaga vapeninnehav, men åtalet ändrades sedan till förräderi. 

Gripandet har lett till en hel del protester och våldsamheter i landets huvudstad Kampala, vilket resulterat i att bildäck tänts på och bråte har placerats på vägarna. Polisen har svarat med både tårgas och skarpa skott. Minst en person har mist livet och fler än 100 personer, däribland flertalet journalister, har gripits. Ugandier har efter detta vittnat om en stor rädsla bland allmänheten att våga kritisera den sittande regeringen då de inte vet vilka repressalier som kan vänta. Dock är det tydligt att missnöjet mot presidenten och det allt mer auktoritära styret har ökat kraftigt.

Med hänvisning till ovanstående önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att agera för att minska våldet och förtrycket mot Ugandas invånare, och vilka åtgärder kan vi då vänta oss?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1637 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1637 av Markus Wiechel (SD)
Den politiska utvecklingen i Uganda

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser agera för att minska våldet och förtrycket mot Ugandas invånare, och vilka åtgärder som kan förväntas att regeringen vidtar.

Det är uppenbart att det demokratiska utrymmet i Uganda har krympt de senaste åren. President- och parlamentsvalen 2016 levde inte upp till flera av de grundläggande kraven på en demokrati, vilket också framhölls av EU:s valobservatörsmission. Konstitutionella ändringar gjordes i slutet av 2017, genom vilka bl.a. presidentämbetets åldersgräns togs bort, vilket möjliggör för presidenten att kandidera för ytterligare två mandatperioder. Sammantaget har detta påtagligt ökat spänningarna i det ugandiska samhället.

Den senaste tidens händelser i samband med fyllnadsvalet i Arua, i nordvästra Uganda, där flera oppositionspolitiker, tillika parlamentariker, tillsammans med andra ugandier blev misshandlade är således särskilt oroande. Flera personer, däribland parlamentarikerna Robert Kyagulanyi, även kallad Bobi Wine, och Francis Zaake häktades och minst en person dödades. Båda parlamentarikerna har sedermera släppts mot borgen och har lämnat landet, men de står ännu anklagade för landsförräderi.

Sverige gjorde tillsammans med flera andra EU-länder ett lokalt uttalande den 17 augusti i vilket vi gemensamt fördömde våldet, den brutala misshandeln och dödsfallen samt uppmanade Ugandas regering, de politiska partierna och civilsamhället att samarbeta för att snabbt vända utvecklingen, inom lagens ramar och med full respekt för de mänskliga rättigheterna.

Den 21 augusti besökte Sveriges chargé d’affaires, tillsammans med flera andra EU-ambassadörer, parlamentarikern Francis Zaake på sjukhuset. Andra EU-ambassadörer på plats besökte då också Bobi Wine.

EU-länderna har även framfört sin oro till den ugandiska regeringen. Sverige och EU kommer fortsätta att föra en rättfram dialog med den ugandiska regeringen i syfte att bidra till full respekt för de mänskliga rättigheterna, att stävja våldsanvändning, att de misshandlade ska få behövlig och kvalificerad vård, att de åtalade ska få rättssäkra processer samt att människor i Uganda fredligt och utan fruktan ska kunna uttrycka sina politiska åsikter och utöva sin rösträtt.

Det långsiktiga arbetet med att bidra till ökad respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, en stärkt demokrati och ökad jämställdhet är centralt i Sveriges relation med Uganda. Regeringen antog den 12 juli en ny strategi för utvecklingssamarbetet med landet där dessa frågor fortsatt står i fokus som en viktig del i vår konfliktförebyggande ansats. Sveriges stöd kanaliseras huvudsakligen genom organisationer i det civila samhället och multilaterala och internationella organisationer.

Stockholm den 11 september 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.