Terrordådet i Somalia

Skriftlig fråga 2017/18:171 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-25
Överlämnad
2017-10-26
Anmäld
2017-10-27
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-02
Besvarad
2017-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen skedde ett fruktansvärt terrordåd i Mogadishu i området Wadajir. Det är ett känt affärsområde med många restauranger, hotell, vårdkliniker och gatuhandel. Det är ett mycket populärt område även bland internationella gäster. Safari Hotel jämnades med marken.

Mitt i det här området, som står för liv och rörelse, beslutade terroristerna att genomföra sitt vidriga attentat. För fem dagar sedan såg siffrorna ut såhär:

antal döda: 358

saknade: 56

skadade: 228.

Det är svårt att föreställa sig omfattningen av den här attacken. Terrorn slår till överallt i världen. Men just den här attacken var otroligt omfattande i antal drabbade människor och i skadegörelse.

Sverige och Somalia har många och starka band till varandra, inte minst genom den mycket aktiva diasporan i Sverige.

Därför är min fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad gör Sverige för att stödja Somalia generellt, och vilket stöd har vi gett Somalia efter terrordådet i Mogadishu?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:171 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:171 av Anders Österberg (S) Terrordådet i Somalia

Anders Österberg har frågat mig vad Sverige gör för att stödja Somalia generellt, och vilket stöd vi har gett Somalia efter terrordådet i Mogadishu.

Sverige har under lång tid gett aktivt stöd till freds- och statsbyggnadsprocessen i Somalia. Sverige är idag en av de största biståndsgivarna i Somalia och ett tongivande partnerland. Sverige är också starkt engagerat i Somalia-frågor inom både EU och FN, inte minst inom ramen för vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

Svenskt utvecklingsbistånd till Somalia är omfattande. Det mer än fördubblades 2013 och har varit i genomsnitt över 300 miljoner kronor per år under perioden 2013-2017. Vårt utvecklingssamarbete med Somalia fokuserar på insatser inom mänsklig säkerhet och försörjning, demokrati och mänskliga rättigheter samt hälsa och jämställdhet. Ett särskilt fokus på kvinnors och ungas situation genomsyrar våra insatser.

Regeringen har nyligen gett Sida i uppdrag att ta fram förslag till en ny biståndsstrategi för Somalia. Utgångspunkten i detta arbete är att biståndet till Somalia skall öka till 500-600 miljoner kronor per år från 2018.

Utöver utvecklingsbiståndet har Sverige ett omfattande humanitärt bistånd till Somalia. 2016 utbetalades 185 miljoner kronor till humanitära insatser. För 2017 ligger denna siffra hittills på drygt 240 miljoner kronor. Ökningen är främst med anledning av den svåra torka som har drabbat Somalia och regionen. Sverige ger även omfattande icke-öronmärkt kärnstöd till organisationer som genomför humanitära insatser i Somalia, bland annat till World Food Programme och FN:s katastroffond (CERF).

Därtill är biståndsministern starkt engagerad i den internationella dialogen, som också inkluderar Somalia.

Efter terrordådet 14 oktober har kungen och statsministern kondolerat till Somalia. Statsministern gav också sitt stöd i ett telefonsamtal med Somalias president.

Svenskt stöd till attackens offer går bland annat via UNICEF. Detta går framförallt till att stödja barn som har mist sina föräldrar samt till att ge ekonomiskt stöd till individer som har förlorat sina försörjningsmöjligheter.

Utöver det har redan pågående insatser som Sverige stödjer bidragit till att hantera effekterna av terrordådet. Sverige har möjliggjort att det så kallade ”Youth Employment Somalia”-programmet, vilket genomförs av FN och lokala somaliska myndigheter, kan engagera 300 ungdomar i att återställa skadade delar av staden efter attacken.

Sverige stöder även det somaliska ministeriet för humanitära frågor och tillhörande krisberedskapsmyndighet. Myndigheten för Samhällsberedskap (MSB), som har ett långt engagemang i Somalia, överväger för närvarande att öka sitt stöd till dessa institutioner ytterligare. Därtill stöder Sverige den viktiga koordinering av internationellt humanitärt stöd som utförs av FN.

De militära EU-insatserna EUNAVFOR och EUTM som Sverige bidrar till har också gett stöd efter attacken med sjukvård och medicinsk utrustning.

Vidare är svenska ambassaden i Nairobi sedan september i år medordförande i den arbetsgrupp för det internationella samfundet och somaliska myndigheter som fokuserar på bekämpning och förebyggande av våldsam extremism. Svenskt bistånd går även till denna sektor, bland annat till uppbyggnaden av rättsektorn i Somalia och projekt som syftar till att rehabilitera dömda Al-Shabaabmedlemmar.

Genom Sveriges regionala strategi för utvecklingssamarbetet i Afrika söder om Sahara bidrar Sverige även med 30 miljoner kronor under åren 2016-2020 till UNDP:s program som stödjer nyckelaktörer i regionen för att öka deras kapacitet att motverka våldsbejakande extremism.

Stockholm den 2 november 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.