Sverige tillsammans

Skriftlig fråga 2017/18:178 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-26
Överlämnad
2017-10-26
Anmäld
2017-10-27
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

På statsminister Stefan Löfvens förslag startade initiativet Sverige tillsammans den 12 oktober 2015, med syftet att samla kraft för att skapa bättre förutsättningar för nyanlända i Sverige. Under 2016 arrangerade i sin tur länsstyrelserna 17 regionala konferenser för att diskutera utmaningar och möjligheter för nyanländas etablering.

Innehållet har starkt ifrågasatts, bland annat för att det har varit för mycket fokus på saker som poesi i stället för på praktisk politik men också för påståenden från föreläsare om att det inte finns en svensk kultur.

Vad den stora samlingen – och de efterföljande regionala konferenserna – konkret har lett till är höljt i dunkel. På sin hemsida har regeringen dock på ett framgångsrikt sätt lanserat en egen sida för människor som är intresserade av Sverige tillsammans. Men det senast daterade inlägget är nästan fyra månader gammalt.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka konkreta resultat kan ministern och regeringen visa upp av initiativet Sverige tillsammans?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:178 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/02038/I

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:178 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Sverige tillsammans

Jesper Skalberg Karlsson har frågat mig vilka konkreta resultat jag och regeringen kan visa upp av initiativet Sverige tillsammans.

Sverige tillsammans är en nationell samling som inleddes med en konferens den 12 oktober 2015 som samlade kommuner, myndigheter, företag, fackliga organisationer, civilsamhället och andra aktörer för att tillsammans skapa bättre förutsättningar för nyanlända som kommer till Sverige. Initiativet syftade även till att ta lärdom från tidigare erfarenheter och hämta kunskap från lokala initiativ.

Samma dag lanserade regeringen den så kallade 100-klubben, ett initiativ där Arbetsförmedlingen erbjuder stöd och paketlösningar till större företag som vill vara med och bidra till etableringen av nyanlända. Fram till september i år har 30 avsiktförklaringar tecknats med olika arbetsgivare och cirka 2 400 personer har sedan starten tagit del av praktik eller anställningsstöd. Majoriteten av arbetsgivarna uppger till Arbetsförmedlingen att 100-klubben har bidragit till att de har tagit emot fler personer än de annars skulle ha gjort.

På regeringens uppdrag arrangerade länsstyrelserna under våren 2016 sjutton regionala konferenser om mottagande och nyanländas etablering. Syftet var att Sveriges kommuner och landsting skulle få träffa företrädare för regeringen och myndigheter samt få en samlad presentation av de resurser och förutsättningar som finns i form av statliga ersättningar, regelverk och stödinsatser från nationella myndigheter. Det var en bred uppslutning och totalt medverkade 254 kommuner och över 2 230 personer. Deltagarna ansåg i hög utsträckning att informationen var intressant och användbar, att de fått tillfälle att ta del av andras erfarenheter och att konferensen i sin helhet varit givande. Arrangörerna förde även fram att Sverige tillsammans bidrog till att flyktingfrågan uppmärksammats på flera nivåer i kommunerna och bland aktuella aktörer.

Under 2017 genomförs en fortsättning av Sverige tillsammans genom regionala möten runt om i landet. På så sätt fortsätter också dialogen kring de insatser som görs för nyanländas etablering och aktörer får möjlighet att utbyta erfarenheter kring såväl goda exempel som utmaningar.

Antalet asylsökande per capita i Sverige under 2015 var det högsta som någonsin registrerats i ett OECD-land. Sverige tillsammans syftar till att kraftsamla för att skapa ännu bättre etableringsmöjligheter, med fokus på jobb och utbildning, för nyanlända. Jag kan konstatera att olika delar av samhället har mobiliserat och bidragit till att situationen kunnat hanteras trots de påfrestningar som mottagandet har inneburit. Inte minst kommunerna och civilsamhället har gjort stora insatser för att erbjuda ett bra mottagande och kommer också under de närmaste åren ha en avgörande roll för nyanländas etablering i Sverige.

Stockholm den 8 november 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.