Irakiska angrepp mot KRG

Skriftlig fråga 2017/18:181 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-26
Överlämnad
2017-10-27
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den irakiska militären har tillsammans med Iranstödda shiamiliser genomfört angrepp mot Kirkuk och andra områden i KRG-regionen. Med toppmoderna amerikanska vapen och fordon har man dessutom, enligt diverse vittnesmål, angripit områden som enligt den irakiska konstitutionen är autonoma, och följderna av offensiven har inneburit att tiotusentals, kanske uppemot hundratusen, kurder tvingats fly norrut. Förövarna har bränt kurdiska hus, angripit civila och förnedrat kurder. IS-terrorister har utnyttjat denna konflikt med en rad olika attacker.

För bara ett par veckor sedan var dessa grupper nära allierade i kampen mot Islamiska staten. Den irakiska regeringen har fått militär utrustning och fordon, utbildningsinsatser och annat stöd av västvärlden just för att detta skulle användas i kampen mot terrorgruppen. Sverige har sedan tidigare erbjudit utbildningsstöd, främst till kurderna i norra Irak, och så sent som i våras sa sig regeringen vilja utöka insatsen genom att även stötta andra delar av landet. Att den svenska regeringen stödjer KRG-regionen är fullt förståeligt, men när nu mycket av stödet till den irakiska regeringen används mot kurderna uppstår en rad frågor. Detta kan leda till starten av ett nytt inbördeskrig, vilket den svenska regeringen naturligtvis inte vill stödja.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern och regeringen att det fortsatt är aktuellt att stötta den irakiska regeringen efter det som skett, och hur avser ministern och regeringen att agera för att förhindra en fortsatt offensiv mot KRG-regionen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:181 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:181 av Markus Wiechel (SD) Irakiska angrepp mot KRG

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen anser att det fortsatt är aktuellt att stötta den irakiska regeringen efter den senaste tidens utveckling i norra Irak, samt hur jag och regeringen avser agera

för att förhindra en fortsatt offensiv mot KRG-regionen.

Jag har i tidigare svar på riksdagsledamöters frågor framhållit hur Sverige har agerat vad gäller den spända situationen i Irak under de senaste veckorna. Den 26 oktober tog exempelvis Sverige och Frankrike initiativ till att Irak diskuterades av FN:s säkerhetsråd. Vi ville på detta sätt fästa omvärldens uppmärksamhet på utvecklingen i Irak och därigenom bidra till att stabilisera situationen, samt framhålla att dialog med alla aktörer är det enda sättet att lösa konflikten. Vi har även tagit upp frågan bilateralt med representanter för både Bagdad och Erbil i olika sammanhang.

På lång sikt är det den politiska processen i Bagdad, som nu tagit vid, som är avgörande för att upprätta ett demokratiskt styre och skydd av den civila befolkningen. Sverige gör allt för att stödja den inom ramen för EU och FN.

Vad gäller centralregeringens agerande i norra Irak måste alla parter upphöra med användandet av militära medel och inleda en dialog om Iraks framtid och graden av självstyre för de kurdiska delarna av landet. En sådan dialog ska ske i enlighet med irakiska konstitutionen men med förståelse för kurdernas strävan efter ökat självstyre. FN har en central roll att spela i att skapa förutsättningar för en sådan dialog.

Stockholm den 8 november 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.