Läkemedelsgenomgångar för äldre

Skriftlig fråga 2017/18:217 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-02
Överlämnad
2017-11-03
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15
Besvarad
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Äldre människor får ofta mediciner utskrivna av flera olika läkare, vilket gör det svårt för både patienten och läkaren att överblicka vilka läkemedel patienten använder. Detta ökar risken att läkemedlen interagerar med varandra på ett skadligt sätt. Därför är läkemedelsgenomgångar en viktig åtgärd som fångar upp eventuella läkemedelsbiverkningar redan innan de skapar problem, onödiga skador och vårdkostnader.

Även om Socialstyrelsens föreskrifter kräver att personer över 75 år med fler än fem läkemedel ska erbjudas regelbundna läkemedelsgenomgångar sker detta dessvärre i för liten omfattning i Sverige i dag. Alltför få äldre känner till att de har denna rättighet. Därtill brister det i systemen, vilket medför en risk att läkarna inte får överblick över patientens samtliga läkemedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder görs för att säkerställa att alla vård- och omsorgsgivare lever upp till kraven på regelbundna läkemedelsgenomgångar bland äldre och att informationssystemen om en patients samtliga läkemedel ska kunna vara tillgängliga för förskrivande personal?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:217 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/06184/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:217 av Sten Bergheden (M) Läkemedelsgenomgångar för äldre

Sten Bergheden (M) har frågat mig vilka åtgärder som görs för att säkerställa att alla vård- och omsorgsgivare lever upp till kraven på regelbundna läkemedelsgenomgångar bland äldre och att informationssystemen om en patients samtliga läkemedel ska kunna vara tillgängliga för förskrivande personal.

Först vill jag lyfta fram att läkemedelsgenomgångar kan vara effektiva verktyg för att öka patientsäkerheten vid långvarigläkemedelsbehandling. Systematiska läkemedelsgenomgångar kan bland annat förhindra att vårdtagare, i synnerhet äldre som står på flera olika läkemedel, tar läkemedel som är olämpliga för denna åldersgrupp, som påverkar varandra negativt eller ger upphov till biverkningar. Det kan även medföra att patienten blir mer delaktig i sin behandling med bättre följsamhet och mindre läkemedelskassation som följd.

Sedan 2012 finns Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2012:9) om läkemedelsgenomgångar. Enligt föreskrifterna ska läkemedelsgenomgång erbjudas personer som är 75 år eller äldre och som behandlas med minst fem läkemedel. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter (2 kap. och 3 a kap. SOSFS 2000:1) ska varje vårdgivare ansvara för att det egna ledningssystemet innehåller de processer och rutiner som behövs för att säkerställa att kraven avseende läkemedelsgenomgångar uppfylls. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvarar i sin tur inom ramen för sitt tillsynsuppdrag för att granska vårdgivarnas regelefterlevnad. Regeringen ser att det kan finnas ett behov av att utvärdera bestämmelserna om läkemedelsgenomgångar.

Vidare är apoteken en viktig resurs för hälso- och sjukvården när det kommer till läkemedelsfrågor. Nya Apoteksmarknadstutredningen har lämnat förslag som har bäring på detta område, som nu bereds inom Regeringskansliet.

När det gäller frågan om informationssystem om en patients samtliga läkemedel som är tillgängliga för förskrivande personal så vill jag lyfta det utvecklingsarbete som pågår i Regeringskansliet med att ta fram en nationell läkemedelslista. Ett viktigt syfte är att utpekade yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården, apotekspersonal och patienter ska få åtkomst till samma information om patientens läkemedelsanvändning, i ett första steg när det gäller receptförskrivna läkemedel. I departementspromemorian Nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) presenteras förslag om en sådan lista. Den föreslås utgöra en gemensam källa för samlad information om patienters läkemedelsbehandling genom ett nytt personregister.

En nationell läkemedelslista ska leda till ökad patientsäkerhet, men även vara tekniskt och juridiskt hållbar samt genomtänkt ur informations- och cybersäkerhetssynvinkel. Arbetet behöver därför bedrivas metodiskt och utan att ta riskfyllda genvägar. Den 19 oktober i år fick E-hälsomyndigheten ett regeringsuppdrag att göra en fördjupad förstudie (S2017/05731/FS). Det främsta syftet med förstudien är att myndigheten tillsammans med externa aktörer kartlägger hur en kommande nationell läkemedelslista kan införas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Förstudien blir en viktig den av den kravanalys- och utvecklingsfas som behöver föregå framtagandet av en nationell läkemedelslista.

Sammanfattningsvis är frågan om ett framtagande av en nationell läkemedelslista viktig för regeringen och jag avser följa frågan noga.

Stockholm den 15 november 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.