Ridning som rehabilitering

Skriftlig fråga 2017/18:22 av Gunilla Nordgren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-19
Överlämnad
2017-09-20
Anmäld
2017-09-21
Svarsdatum
2017-09-27
Sista svarsdatum
2017-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Mer och mer forskning pekar på positiva resultat av ridning när det gäller rehabilitering efter exempelvis en stroke, då ridning ger bra träning av balansen och innebär att många olika muskler i kroppen används.

 

I dag, när många är sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, har motionsridning visat sig ha en rehabiliterande effekt, och den har även en positiv inverkan i förebyggande syfte. Det finns forskning som visar att ridning och kontakten med hästar är avstressande, vilket är positivt i dessa tider, då allt fler lider av just stress och utbrändhet i samhället. Vid fysisk kontakt med hästar och andra djur frigörs nämligen oxytocin i kroppen, vilket har en lugnande och ångestdämpande effekt på människan.

 

Arbetsgivarna har ett stort ansvar för att förebygga stress. Men fortfarande ingår motionsridning exempelvis inte i friskvårdsbidraget, trots uttalande från regeringen att man ska bereda frågan under mandatperioden och trots många debatter angående detta.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll.

 

Vilka åtgärder vidtar socialministern inom sitt ansvarsområde för att motionsridning i större utsträckning ska kunna fungera som en förebyggande och rehabiliterande insats för bättre folkhälsa?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:22 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/05167/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:22 av Gunilla Nordgren (M) Ridning som rehabilitering

Gunilla Nordgren har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar inom mitt ansvarsområde för att motionsridning i större utsträckning ska kunna fungera som en förebyggande och rehabiliterande insats för bättre folkhälsa.

Jag är enig med frågeställaren om värdet av fysisk kontakt med hästar och andra djur, det finns bl.a. många goda exempel på användning av hundar i vård och omsorg. Socialstyrelsen tog 2014 fram en vägledning som beskriver de regelverk som gäller när hundar används inom vård- och omsorgsverksamheter. Hästar kan också användas som en resurs inom vård och omsorg men även inom specialpedagogik. Ridskolan Strömsholm har efter ett samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse, Svenska Ridsportförbundet och Organisationen för Hästunderstödda Insatser tagit fram en helt ny utbildning för detta.

Detta är två exempel på när statliga myndigheter och medel används för att stötta de huvudmän som väljer att använda djur i sin verksamhet. Det står landstingen och kommunerna fritt att vidta olika former av förebyggande och rehabiliterande insatser. På liknande sätt står det arbetsgivaren fritt att vidta de åtgärder som bedöms lämpliga för den anställdes arbetslivsinriktade rehabilitering och återgång i arbete.

Stockholm den 27 september 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.