Till innehåll på sidan

Svenske medborgaren Gui Minhais frisläppande från Kina

Skriftlig fråga 2017/18:222 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-06
Överlämnad
2017-11-07
Anmäld
2017-11-08
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Gui Minhai, göteborgare, svensk medborgare och människorättskämpe, rapporteras nu ha släppts ut ur fängelset i Kina efter att ha kidnappats från Thailand och utan rättegång satts i fängelse. Men han är fortfarande enligt rapporter tvingad att vara kvar i Kina. Medier och andra personer har inte tillgång till honom. Mycket talar för att Gui Minhai gått från att sitta i ett kinesiskt fängelse till att vara fast i förvar i Kina utan möjlighet att ta sig hem till Sverige eller någon annanstans.

Det är dags att den svenska regeringen på riktigt ryter ifrån och kräver att Gui Minhai tillåts lämna Kina. I stället för att sitta i ett litet fängelse så sitter han nu fast i ett stort fängelse. Vad är egentligen skillnaden?

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Har regeringen fört samtal med Kinas diktaturstyre om att de ska låta Gui Minhai lämna Kina, och vad gör regeringen i övrigt för att sätta press på Kinas diktaturstyre för att släppa Gui Minhai fri?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:222 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:222 av Robert Hannah (L) Svenske medborgaren Gui Minhais frisläppande från Kina

Robert Hannah har frågat mig om regeringen fört samtal med Kinas diktaturstyre om att de ska låta Gui Minhai lämna Kina, och vad regeringen i övrigt gör för att sätta press på Kinas dikaturstyre för att släppa Gui Minhai fri.

Jag vill börja med att framhålla med vilket allvar jag och regeringen ser på Gui Minhais fall.

Som Robert Hannah anger i sin fråga, har vi tidigare fått besked från kinesiska myndigheter att Gui Minhai kunnat lämna fängelset. Det finns dock fortfarande utestående frågor om Gui Minhais situation. För att följa upp dessa står vi i fortsatt nära kontakt med kinesiska företrädare, såväl i Stockholm som i Peking.

Jag vill också ta detta tillfälle i akt och nämna att UD står i nära kontakt med Gui Minhais anhöriga.

Stockholm den 15 november 2017

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.