Kristna på asylboenden

Skriftlig fråga 2017/18:251 av Désirée Pethrus (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-09
Överlämnad
2017-11-10
Anmäld
2017-11-14
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Migrationsverket har lyckats handlägga en stor del av den stora mängd asylansökningar som inkom efter 2014 och 2015, men fortfarande bor drygt 38 000 personer i asylboenden (Migrationsverket, november). Trots att antalet personer som bor på boendena har reducerats kvarstår rapporter om förföljelser och om kristna som blir utsatta för systematiska trakasserier med exempelvis krav på viss klädsel eller på att konvertera till islam.

I början av sommaren 2017 släppte organisationen Open Doors rapporten Religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige. Rapporten bygger på en enkätundersökning som genomfördes under våren 2017. I undersökningen dokumenterades 123 kristna flyktingar som varit utsatta för hot, våld och trakasserier i Sverige på grund av sin tro. Jag erfar också att kristna som anländer till Sverige som flyktingar i mycket hög utsträckning försöker undvika asylboenden på grund av det dåliga rykte som dessa numera omges av. Å andra sidan innebär alternativet eget boende (EBO) många gånger trångboddhet och att personen kan behöva skuldsätta sig i dyra bostadslösningar, vilket inte är önskvärt.

Regeringen tillkännagav under sommaren, i samband med prideveckan och därefter i  höstbudgetpropositionen, ett uppdrag till Migrationsverket som ska trygga hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter i asylprocessen. Detta för att asylsökande hbtq-personer ska kunna få ett tryggt och likvärdigt bemötande. Hbtq-personer drabbas precis som kristna av våld och hot på asylboenden och möter också svårigheter att framlägga sina asylskäl.

Båda dessa grupper är i stort behov av en tryggare asylprocess. Därför bör uppdraget till Migrationsverket utökas med att omfatta kristna asylsökande, för att värna och säkra även kristnas trygghet och möjligheter i asylprocessen. Detta är något som vi kristdemokrater har lyft i vårt alternativa budgetförslag.

Sverige är ett pluralistiskt samhälle, där människor äger rätten att göra egna val kring sin livsstil och livsåskådning. I detta ingår religionsfrihet och rätten till kristen tro. Det är inte acceptabelt att människor flyr till Sverige från hot och våld på grund av sin tro men sedan inte kan känna sig trygga här. Hatbrotten får inte etablera sig under asylansökningstiden och sedan fortplanta sig i samhället och skapa ökade motsättningar. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) ökar de kristofobiska brotten i Sverige, vilket bör stävjas med alla medel. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Kan statsrådet tänka sig att ge Migrationsverket ett uppdrag som förbättrar situationen för kristna på våra asylboenden och i deras asylprocess i likhet med uppdraget avseende hbtq-personer?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:251 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Dnr Ju2017/08699/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:251 av Désirée Pethrus (KD) Kristna på asylboenden

Désirée Pethrus har frågat mig om jag kan tänka mig att ge Migrationsverket ett uppdrag som förbättrar situationen för kristna på våra asylboenden och i deras asylprocess i likhet med

uppdraget avseende hbtq-personer.

Boenden för asylsökande ska vara trygga för alla. Migrationsverket arbetar löpande med frågor som rör säkerhet i boendena och samarbetar vid behov med Polismyndigheten.

För att kunna erbjuda asylsökande i utsatta situationer ett boende med högre personaltäthet och bättre tillgång till socialt stöd har Migrationsverket öppnat ett antal trygghetsboenden. Dessa är tillgängliga för asylsökande som har behov av ett tryggare boende, oberoende av deras nationalitet, kön, sexuella läggning eller religiösa tillhörighet.

Det uppdrag Migrationsverket fick avseende hbtq-personer handlade huvudsakligen om att genomföra kompetensbevarande och kompetensförstärkande insatser i myndighetens arbete med att säkerställa hög rättslig kvalitet och enhetlig rättstillämpning i asylärenden där sexuell läggning och könsidentitet åberopas. I uppdraget ingick även att arbeta med ett tryggt och likvärdigt bemötande av hbtq-personer.

Migrationsverkets beslutsfattande ska hålla en hög rättslig kvalitet och vara förutsägbart och enhetligt för alla sökande. Myndigheten arbetar kontinuerligt med uppföljningar av den rättsliga kvaliteten.

Med anledning av ovanstående har jag i nuläget inte för avsikt att ge Migrationsverket ett sådant uppdrag.

Stockholm den 22 november 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.