Insatser mot inbrott

Skriftlig fråga 2017/18:252 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-09
Överlämnad
2017-11-10
Anmäld
2017-11-14
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt polisens underrättelsetjänst kommer mellan 50 och 60 personer som ingår i organiserade stöldligor in i Sverige varje vecka. Stöldligorna bedöms ligga bakom upp mot hälften av alla inbrott i Sverige. Eftersom Sverige generellt har låga straff tycks stöldligorna rikta in sin verksamhet på just Sverige.

Samtidigt som Sverige blivit målet för många utländska stöldligor är det oerhört få inbrott som klaras upp av polisen. Under 2016 klarades exempelvis endast 2,1 procent av antalet handlagda lägenhetsinbrott upp. Det är en alarmerande låg siffra som riskerar att underminera förtroendet för rättsväsendet.

Under en längre tid har Moderaterna och Alliansen drivit på för att skärpa straffen för inbrott. Att bryta sig in i någons hem är oerhört integritetskränkande, vilket gör arbetet mot stöldligorna prioriterat. Riksdagen har därför riktat ett tillkännagivande gentemot regeringen om att återkomma med ett förslag om att inbrottsstöld ska införas som en ny brottsrubricering i brottsbalken. Minimistraffet för brottet ska vara ett års fängelse, och i tillkännagivandet har riksdagen även angett att regeringen ska lämna ett sådant förslag senast den 1 april 2018.

Moderaterna har även föreslagit att utländska medborgare som begår brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna utvisas, även om återfallsrisk inte föreligger. En sådan förändring skulle bland annat innebära att bostadsinbrott skulle leda till utvisning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Ämnar justitie- och inrikesministern följa riksdagens vilja och återkomma med ett förslag om brottsrubriceringen inbrottsstöld senast den 1 april 2018?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:252 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/08703/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:252 av Tomas Tobé (M) Insatser mot inbrott

Tomas Tobé har frågat mig om jag ämnar återkomma med ett förslag om brottsrubriceringen inbrottsstöld senast den 1 april 2018.

Det är riktigt att det finns ett betydande och alltjämt växande problem med internationella brottsnätverk som kommer till Sverige för att begå organiserade tillgreppsbrott. Insatser mot den brottsligheten är ett viktigt utvecklingsområde i Polismyndighetens brottsutredande verksamhet. Som jag nyligen redogjorde för i ett svar på en annan riksdagsfråga om internationella kriminella nätverk i Sverige, så införde Polismyndigheten under 2016 en nationell modell för brottssamordning som bedöms ha ökat polisens förmåga att identifiera och ingripa mot mobil organiserad brottslighet som rör sig över stora områden.

Stölder som sker efter inbrott i en bostad är särskilt integritetskränkande. Sådana inbrott brukar göra att en stöld bedöms som grov. Regeringen har nyligen ändrat lagstiftningen så att även ett tillgrepp som sker efter inbrott i en mer tillfällig bostad ska anses som grov stöld.

Men det finns anledning att göra mer. Jag har därför för avsikt att inom kort ge en utredare i uppdrag att lämna förslag som innebär att stöld som sker i bostad ska få en särskild brottsrubricering.

Stockholm den 22 november 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.