Till innehåll på sidan

Ökad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck i relevanta utbildningar

Skriftlig fråga 2017/18:308 av Fredrik Malm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-21
Överlämnad
2017-11-22
Anmäld
2017-11-23
Svarsdatum
2017-11-29
Sista svarsdatum
2017-11-29
Besvarad
2017-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

För att man ska kunna bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck behöver kunskapen om förtryckets bakgrund och mekanismer öka i hela samhället men också bland människor som jobbar inom socialtjänsten, i skolan, i rättsväsendet och i sjukvården. Här krävs stora utbildningsinsatser.

På lång sikt nämns ofta också krav på att det i utbildningen av yrkesgrupper som socionomer, sjukvårdspersonal och jurister ska finnas element om hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsminister Åsa Regnér framträdde i SVT:s Agenda den 12 november och hävdade att regeringen sett till att en rad yrkesgrupper som socionomer och läkare i sin utbildning framöver ska få kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Men detta är en sanning med modifikation. Regeringen har ändrat examensförordningen för en del yrkesgrupper men endast när det gäller mäns våld mot kvinnor. Frågan om hedersrelaterat våld och förtryck nämns inte.

Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är därför:

 

Vidhåller statsrådet att regeringen har vidtagit åtgärder för att relevanta yrkesgrupper i sin utbildning framöver ska få utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:308 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)



PAGE

2


Dnr S2017/ 06683/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:308 av Fredrik Malm (L) Ökad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck i relevanta utbildningar

Fredrik Malm har frågat mig om jag vidhåller att regeringen har vidtagit åtgärder för att relevanta yrkesgrupper i sin utbildning framöver ska få utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck.

Hedersrelaterat våld och förtryck ingår i delmålet mäns våld mot kvinnor, vilket tydligt framgår av regeringens jämställdhetspolitiska skrivelse Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid(skr. 2016/17:10). I skrivelsen presenterar regeringen en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Den nationella strategin ska bidra till att uppnå regeringens jämställdhetspolitiska delmål att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. Strategins tillämpningsområde är alla former av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och hot om våld som riktas mot kvinnor och flickor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. När det gäller våld från närstående inklusive hedersrelaterat våld och förtryck syftar insatser inom strategin till att även motverka mäns och pojkars utsatthet för våld respektive kvinnors och flickors utövande av våld. Även hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck omfattas.

I enlighet med vad regeringen aviserade i den nationella strategin har regeringen beslutat att införa skrivningar om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i examensbeskrivningarna för fysioterapeutexamen, juristexamen, läkarexamen, psykologexamen, sjuksköterskeexamen, socionomexamen och tandläkarexamen. Förordningsändringen träder i kraft den 1 juli 2018.

Målsättningen är att studenterna dels ska få kunskaper om hur man kan förebygga och upptäcka våld, dels få kunskap om insatser för dem som utsätter andra för våld respektive dem som är utsatta för våld. En viktig förutsättning för utveckling av arbetssätt och insatser är att de som i sitt yrke möter våldsutövare och våldsutsatta har relevant kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.

En annan angelägen fråga är att redan yrkesverksamma får fördjupad fortbildning om hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att i samråd med Länsstyrelsen i Östergötlands län och Uppsala universitet (Nationellt Centrum för Kvinnofrid, NCK) planera för fördjupad fortbildning om hedersrelaterat våld och förtryck för socialtjänst och hälso- och sjukvård (S2017/01221/JÄM (delvis)). Regeringen har även gett i uppdrag till Socialstyrelsen, Länsstyrelserna och Uppsala universitet (NCK), att fördela utvecklingsmedel och att ge nationellt och regionalt kompetensstöd för att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer och stöd till våldsutsatta kvinnor och barn (S2016/00633/FST (delvis)). Medlen avser att utveckla och stärka verksamma metoder och insatser anpassade till behoven hos särskilt utsatta grupper bl.a. kvinnor som har utländsk bakgrund samt flickor och pojkar, kvinnor, och män, som drabbats av hedersrelaterat våld.

Hedersrelaterat våld och förtryck är oacceptabelt och måste aktivt förebyggas och bekämpas genom breda insatser i samverkan mellan flera aktörer. Regeringen avser därför att genomföra en samlad, flerårig satsning för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Satsningen planeras omfatta flera olika delar, bland annat stärkta uppdrag till länsstyrelserna och andra myndigheter, stöd till lokalt arbete samt till förebyggande verksamhet. Att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat förtryck, är en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 29 november 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.