Praktiknära forskning

Skriftlig fråga 2017/18:320 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-22
Överlämnad
2017-11-23
Anmäld
2017-11-24
Sista svarsdatum
2017-11-29
Svarsdatum
2017-12-01
Besvarad
2017-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Skolforskningsinstitutets verksamhet startade år 2015 efter ett beslut av tidigare alliansregeringen, och nuvarande regeringspartier tillstyrkte beslutet. Nyligen har det blivit känt att Skolforskningsinstitutet inte kommer att kunna utlysa nya forskningsprojekt år 2019 om inte medel tillförs i nästa års budget.

Ett annat problem är det missnöje som har uppstått alltsedan regeringen valde att i mars i år ge fyra universitet i uppdrag att bedriva praktiknära forskning i samverkan med kommuner och friskolor. Det vill säga ett uppdrag som egentligen ligger helt inom Skolforskningsinstitutets ansvarsområde.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Kommer statsrådet att tillförsäkra Skolforskningsinstitutet medel så att nya utlysningar av forskningsprojekt kan ske även efter år 2019, och av vilket skäl har statsrådet gett fyra lärosäten ett särskilt uppdrag som egentligen sammanfaller med institutets ansvarsområde?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:320 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



PAGE

2


Dnr U2017/04684/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:320 av Betty Malmberg (M) Praktiknära forskning

Betty Malmberg har frågat mig om jag kommer att tillförsäkra Skolforskningsinstitutet medel så att nya utlysningar av forskningsprojekt kan ske även efter år 2019 och av vilket skäl jag har gett fyra lärosäten ett särskilt uppdrag som, enligt Betty Malmberg, egentligen sammanfaller med institutets ansvarsområde.

Skolforskningsinstitutets verksamhet regleras i förordning (2014:1578) med instruktion för Skolforskningsinstitutet. Där anges bl.a. att institutet ska utlysa medel för praktiknära forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom de områden där relevant sådan forskning saknas och fördela medel till praktiknära forskning av högsta vetenskapliga kvalitet. Myndigheten ansvarar för hur fördelningen av beviljade medel ser ut från år till år. Det är alltför tidigt att redan nu ge besked om ökade anslag efter 2019.

I 2016 års forskningsproposition Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) aviserade regeringen en försöksverksamhet som syftar till att stärka skolväsendets och lärar- och förskollärarutbildningarnas vetenskapliga grund. I mars 2017 fick Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads universitet i uppdrag att planera och genomföra en försöksverksamhet i syfte att utveckla och pröva olika modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och högskolor och huvudmän inom skolväsendet kring praktiknära forskning. De ansvariga universiteten ska enligt uppdraget bjuda in intresserade lärosäten att delta. Försöksverksamheten ska fortlöpande dokumenteras och utvärderas och resultaten ska spridas. I dagsläget har 20 av 23 lärosäten med examensrättigheter för lärar- eller förskollärarutbildning anmält intresse för att delta. Det måste tolkas som att försöksverksamheten hittills väckt ett stort positivt intresse, vilket jag tycker är mycket lovande inför framtiden.

Skolforskningsinstitutets uppdrag att göra systematiska forskningsöversikter och sprida forskningsresultaten och göra dem tillgängliga för de verksamma inom skolväsendet kan vara ett stöd till dem som arbetar med praktiknära forskning. Jag vill i det här sammanhanget även understryka att de medel som avsatts för försöksverksamheten inte avser forskningsmedel, utan ska användas av de ansvariga lärosätena för att genomföra, dokumentera och utvärdera försöksverksamheten. Därför ska försöksverksamheten med praktiknära forskning och Skolforskningsinstitutets uppdrag ses som komplementära till varandra och inte konkurrerande. 

Stockholm den 1 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.