Placeringen av EMA

Skriftlig fråga 2017/18:321 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-22
Överlämnad
2017-11-23
Anmäld
2017-11-24
Sista svarsdatum
2017-11-29
Svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Regeringen har sedan förra året aktivt arbetat för att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA (European Medicines Agency) ska placeras i Sverige och Stockholm. Detta är glädjande. Häromdagen var det dags för beslut inom EU-27 kring var EMA ska placeras när myndigheten lämnar London efter Storbritanniens utträde ur EU 2019. På spel vid omröstningen stod bland annat närmare 900 högkvalitativa arbetstillfällen inom medicin, teknik och Life Science.

Stockholm åkte dessvärre ut redan i den första omgången; i den andra omgången stod kampen mellan Milano, Amsterdam och Köpenhamn. Därmed torde det vara givet att det svenska stödet och rösten skulle gå till Köpenhamn, där en placering av EMA trots allt skulle ha positiva konsekvenser för Öresundsregionen och Sverige. Enligt uppgift ska dock den svenska rösten i andra omgången ha fallit på Milano i stället för Köpenhamn, som dock i sin tur slutligen besegrades av Amsterdam med hjälp av lottning. EMA hamnar därmed i Amsterdam.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen menar att den svenska regeringen via sitt agerande svikit det nordiska samarbetet och att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för det framtida samarbetet mellan Danmark och Sverige. Detta vore ytterst olyckligt. Regeringens förarbete och förberedelser inför omröstningen verkar dock ha saknat en handlingsplan för ett nordiskt perspektiv, och det är uppenbart att regeringen inte bemödade sig om att prata ihop sig med Danmark kring en gemensam hållning.

Därför vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Röstade Sverige i andra omgången på Köpenhamn angående placeringen av EMA?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:321 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



PAGE

2


Dnr S2017/06981/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:321 av Ann-Charlotte Hammar Johansson (M) Placering av EMA

Ann-Charlotte Hammar Johansson har frågat EU- och handelsministern om Sverige i andra omgången röstade på Köpenhamn angående placeringen av EMA?

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Alla medlemsländer var överens om att omröstningen skulle vara sluten, och den exakta fördelningen av röster kan jag inte gå in på av respekt för den överenskommelsen och för övriga medlemsstater.

Regeringen har arbetat aktivt för att få EMA till Sverige. EMA-kandidaturen har också inneburit unika möjligheter för Sverige att visa att vårt land är internationellt ledande inom life science med såväl en dynamisk industri som stark forskning och välfungerande hälso- och sjukvård. Vi har även kunnat visa för life science-industrin att Sverige erbjuder en miljö som är attraktiv när man överväger nyetableringar, förflyttning av verksamhet eller andra investeringar.

Det svenska läkemedelsverket kommer även fortsättningsvis att vara en aktiv, uppskattad och använd partner till EMA. Regeringen fortsätter med oförminskad kraft sin satsning på life science.

För Sverige har det varit angeläget att EMA omlokaliseras till ett land som kan klara omlokaliseringen på ett tillfredsställande sätt i en miljö som garanterar en fortsatt framgångsrik verksamhet. Detta är särskilt viktigt för att inte riskera patientsäkerhet och folkhälsa för EU:s medborgare.

Stockholm den 13 december 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.