Statlig närvaro i hela landet

Skriftlig fråga 2017/18:329 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-23
Överlämnad
2017-11-27
Anmäld
2017-11-28
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I och med de stora flyktingströmmarna 2015 ökade Migrationsverket antalet anställda markant för att hantera det stora antalet människor som kom hit.

När migrationspolitiken sedan lades om och inflödet har minskat dramatiskt tvingas myndigheten att skära ned på personalstyrkan till mer normala förhållanden runt om i Sverige igen, så också i Flen.

Myndighetens budget inför 2018 har minskat med 700 miljoner samtidigt som kraven på kostnadseffektivisering ökar. Bara inom asylprövningen ska man gå från ca 2 000 medarbetare till 770 andra halvan av 2018 och vidare in i 2019.

Det här kommer att få stora konsekvenser för Flens kommun som redan i dag har problem med hög arbetslöshet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att kompensera Flen för neddragningen av personal hos Migrationsverket och på så sätt leva upp till löftet om statlig närvaro runt om i landet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:329 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



PAGE

2


Ju2017/09128/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:329 av Lotta Finstorp (M) Statlig närvaro i hela landet

Lotta Finstorp har frågat civilministern om statsrådet avser kompensera Flen för neddragningen av personal hos Migrationsverket och på så sätt leva upp till löftet om statlig närvaro runt om i landet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I takt med att antalet asylsökande har blivit färre och antalet personer som är inskrivna i mottagandet antas minska ytterligare måste Migrationsverkets organisation och verksamhet också göra det. Av regeringens budgetproposition (prop. 2017/18:1) framgår att myndighetens förvaltningsanslag måste anpassas till de nya förutsättningarna.

Migrationsverket lyder liksom övriga statliga myndigheter under budgetlagen av vilken det framgår att hög effektivitet ska eftersträvas och god hushållning iakttas i statens verksamhet. Det är myndigheten själv som bestämmer hur den ska organiseras utifrån verksamhetens krav.

I regeringens arbete med ett Sverige som håller ihop är det viktigt med statlig närvaro i hela landet, oavsett om det handlar om statliga jobb eller medborgarnas tillgång till service. Regeringens arbete handlar mycket om att förbättra förutsättningarna för detta. En utredning har också tillsatts för att kunna ta ett samlat grepp för att säkra och stärka denna målsättning. Utredningen ska lämna sitt betänkande den 31 maj 2018.


Vi vet att myndigheter som t.ex. Migrationsverket för närvarande ser över sin organisation, vilket kan betyda en förändring av verksamheten på vissa orter. De åtgärder regeringen tittar på handlar dock i första hand om att ändra de övergripande förutsättningarna snarare än om att kompensera enskilda regioner.

Stockholm den 6 december 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.