Till innehåll på sidan

Regeringens inställning till en flexibel rovdjurspolitik

Skriftlig fråga 2017/18:337 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-24
Överlämnad
2017-11-27
Anmäld
2017-11-28
Sista svarsdatum
2017-12-06
Svarsdatum
2017-12-14
Besvarad
2017-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Europaparlamentet beslutade den 15 november om en mer flexibel rovdjursförvaltning. I praktiken innebär det att EU:s naturvårdslagstiftning inte kan rödlista arter som uppnått gynnsam bevarandestatus, bland annat den svenska vargen. Något som öppnar upp för att vargen ska ingå i den normala viltvårdsförvaltningen.

Nu har parlamentet uppmanat kommissionen att så snart som möjligt ändra skyddsstatusen på arter som uppnått gynnsam bevarandestatus, till exempel vargen. Parlamentet har, utöver uppmaningen till kommissionen, vädjat till medlemsstaterna att vidta konkreta åtgärder för en mer flexibel rovdjurspolitik, för att människor ska kunna leva och verka i landsbygdsområden. 

Med anledning av detta är min fråga till miljöminister Karolina Skog:

 

Hur ställer sig ministern till Europaparlamentets uppmaning om att medlemsstaterna ska vidta konkreta åtgärder för att ändra skyddsstatusen på arter som uppnått gynnsam bevarandestatus för att inte äventyra den hållbara utvecklingen i landsbygdsområden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:337 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



PAGE

2


Dnr M2017/02927/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:337 av Daniel Bäckström (C) Regeringens inställning till en flexibel rovdjurspolitik

Daniel Bäckström har frågat mig hur jag ställer mig till Europarlamentets uppmaning om att medlemsstaterna ska vidta konkreta åtgärder för att ändra skyddsstatusen på arter som uppnått gynnsam bevarandestatus för att inte äventyra den hållbara utvecklingen i landsbygdsområden.

Daniel Bäckström hänvisar till ett beslut i Europaparlamentet den 15 november om en mer flexibel rovdjursförvaltning och skriver att det i praktiken innebär att EU:s naturvårdslagstiftning inte kan rödlista arter som uppnått gynnsam bevarandestatus, bland annat den svenska vargen.

Jag tolkar det som att Daniel Bäckström avser parlamentets resolution från den 15 november om EU-kommissionens handlingsplan för naturen, människorna och näringslivet (COM (2017)198). I resolu-tionen uppmanas EU-kommissionen och medlemsländerna att konkret adressera problem med konflikter mellan stora rovdjur och människor.

EU-kommissionen avslutade tidigare i år en utvärdering av naturvårds-direktiven och presenterade i april 2017 handlingsplanen för naturen, människorna och näringslivet. Av planen framgår att kommissionen inte kommer att föreslå någon ny lagstiftning. Art- och habitatdirektivet och vargens skyddsstatus (strikt skydd) gäller följaktligen fortsatt. Reger-ingen betraktar möjligheten att ändra vargens status inom EU-lagstift-ningen som uteslutet inom överskådlig tid.

Europarlamentets resolution ändrar inte detta och ger alltså ingen befogenhet för ett medlemsland att ändra skyddsstatusen för varg.

Stockholm den 14 december 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.