Till innehåll på sidan

Transnationella listor i Europaparlamentsval

Skriftlig fråga 2017/18:34 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-22
Överlämnad
2017-09-25
Anmäld
2017-09-26
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

I Europaparlamentet diskuteras just nu hur de 73 brittiska platserna i Europaparlamentet ska hanteras i och med att britterna lämnar unionen 2019.

Ett förslag som presenterats är att 22 av dessa platser behålls och delas ut till de länder som i dag har för få parlamentsplatser i förhållande till sin folkmängd. Sverige är ett sådant land och föreslås således att få en till plats i parlamentet i denna lösning. Resterande 51 platser försvinner från parlamentet.

Ett annat förslag i dessa diskussioner är att till nästa Europaval 2019 skapa så kallade transnationella listor. Parallellt med de nationella valsedlar med kandidater som finns i dag skulle även listor med kandidater från olika länder med samma politiska hemvist skapas. Således skulle till exempel Socialdemokraterna i Sverige kunna göra en gemensam lista med socialdemokraterna i något eller några andra europeiska länder. Tanken är att använda en del av mandaten/platserna från brexit till att fördela till transnationella listor. Frankrikes president Macron är en stor anhängare av denna idé och driver den starkt vilket även är fallet med Italiens regering som menar att sådana listor skulle öka transparensen och intresset att delta i valen till Europaparlamentet.

Moderaterna vänder sig starkt mot denna idé. Vi tror inte att det är något som skulle öka legitimiteten för Europaparlamentet eller höja det medborgerliga intresset. I stället drivs denna idé från länder som vill öka sin egen nationella representation inom Europaparlamentet med förtecken om att det handlar om att öka institutionens demokratiska legitimitet.

Detta är en fråga där det borde finnas en svensk samsyn.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Vad är statsrådets och regeringens ståndpunkt om transnationella listor och hur ser strategin ut för att den ska få stöd på EU-nivå?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:34 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:34 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M) Transnationella listor i Europaparlamentsval

Ulrika Karlsson har frågat mig om min och regeringens ståndpunkt om transnationella listor i val till Europaparlamentet. Hon har även ställt en fråga om hur regeringens strategi ser ut för att få stöd för den svenska linjen på EU-nivå.

Europaparlamentet har fått i uppdrag att presentera ett förslag till ny mandatfördelning inför Europaparlamentsvalet 2019. En rapport med ett första förslag till fördelning diskuteras just nu i Europaparlamentet. I denna rapport nämns att det finns ett förslag om en gemensam valkrets inom EU i en resolution som Europaparlamentet 2015 presenterade med förslag till ändringar av den Europeiska unionens valrättsakt. Det nämns också i rapporten att det krävs en ny rättslig grund för att en sådan valkrets ska kunna inrättas.

När Europaparlamentet presenterade sitt förslag om en gemensam valkrets i resolutionen om förslag till reform av valrättsakten 2015 ställde sig regeringen tveksam till förslaget eftersom regleringens syfte i denna del framstår som oklar och konsekvenserna dåligt belysta (se faktapromemoria 2015/16:FPM28). Som utgångspunkt är regeringen av samma skäl kritisk till nuvarande tankar om en gemensam valkrets inom EU. Även om det ännu inte finns något nytt förslag om en gemensam valkrets så kan regeringen på ett övergripande plan starkt ifrågasätta mervärdet med en sådan valkrets, både för Sverige men också för EU i stort. Vi ser heller inte att införandet av gemensam valkrets skulle vara rätt väg för att öka den demokratiska legitimiteten i unionens beslutsprocess. Vidare är det sannolikt att ett sådant förslag skulle innebära ökad administration och ytterligare kostnader för EU-budgeten.

Eftersom behandlingen av rapporten pågår i Europaparlamentet och ännu inte har nått ministerrådet har regeringen i dagsläget inget förslag att ta ställning till. Om Europaparlamentet presenterar en resolution som sedan ska behandlas av ministerrådet kommer regeringen att noga analysera resolutionen, förankra en ståndpunkt med riksdagen, samt ta sedvanliga kontakter med andra medlemsstater för att verka för ett gynnsamt resultat för Sverige och EU i sin helhet.

Stockholm den 3 oktober 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.