Till innehåll på sidan

Myndigheters handläggningstider och deras effekt på jobb och tillväxt

Skriftlig fråga 2017/18:353 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-29
Överlämnad
2017-11-29
Anmäld
2017-11-30
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

När Kronfågel i mars 2016 meddelade att man avsåg att bygga ett nytt slakteri i Kristianstad var det ett positivt besked. Företaget hade några år tidigare lagt ned sin anläggning just i Kristianstad efter att ha varit verksamt där i decennier. Den nya anläggningen skulle innebära investeringar på 200 miljoner kronor och beräknades ge ungefär 100 nya jobb. Därtill skulle etableringen medföra att ett antal kycklinguppfödare i södra Sverige skulle investera ca 300 miljoner kronor i nya uppfödningsanläggningar.

Men i dagarna kom tyvärr beskedet att Kronfågel nu lägger planerna på is. Som motiv anges att marknadssituationen bedöms vara osäker i nuläget. Bolagets vd konstaterar dock samtidigt att anläggningen egentligen redan skulle ha varit i drift, eller åtminstone i slutfasen av byggnationen, enligt den ursprungliga planen, men att tillståndsprocessen vid länsstyrelsen dragit ut på tiden.

I en intervju i Land Lantbruk säger Kronfågels vd Magnus Lagergren följande: Länsstyrelsen har säkert gjort sitt jobb, men det är olyckligt att det ska behöva ta så lång tid. I den här branschen är det snabba förändringar och det skapade en osäkerhet. Hade vi haft ett beslut enligt vår första planering hade anläggningen varit under byggnation nu.

Att tillståndsprocesserna vid olika myndigheter drar ut på tiden är ett välkänt problem. I det konkreta fallet som nämns ovan syns de direkta effekterna ovanligt tydligt i uteblivna investeringar och uteblivna jobbtillfällen, men problemet är generellt och är ett stort hinder mot jobb och tillväxt i många branscher.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:


Har regeringen några beräkningar som riksdagen kan få ta del av över de negativa effekterna på jobb och tillväxt av myndigheters långa handläggningstider, och vad avser statsrådet och regeringen att göra åt det här problemet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:353 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



PAGE

2


Dnr Fi2017/04509/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:353 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Myndigheters handläggningstider och deras effekt på jobb och tillväxt

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig om regeringen har några beräkningar över negativa effekter på jobb och tillväxt till följd av myndigheters handläggningstider som riksdagen kan få ta del av samt vad jag och regeringen avser att göra åt sådana problem.

Målet för regeringens förvaltningspolitik är bl.a. en statsförvaltning som är rättssäker och effektiv, har väl utvecklad kvalitet, service och tillgänglighet och som därigenom bidrar till Sveriges utveckling (prop. 2009/10:175). Handläggning av ärenden där någon enskild är part ska vidare enligt förvaltningslagen (1986:223) handläggas så enkelt snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts.

Regeringen har under mandatperioden tagit flera förvaltningspolitiska initiativ för att ytterligare öka effektiviteten i myndigheterna. Här kan bl.a. annat nämnas arbetet med en gemensam nationell digital infrastruktur för en mer effektiv offentlig sektor, vilket aviserades i budgetpropositionen för 2017 (prop. 2016/17:1 utg.omr. 2 avsnitt 4.3.2 samt utg.omr. 22 avsnitt 4.4.2). Regeringen har även gett Tillväxtverket i uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag som visar hur myndigheters handläggningsprocesser påverkar företagens konkurrenskraft och utveckling samt förslag på hur myndigheterna kan arbeta för att korta handläggningstiderna (N2017/04845/FF).


I den svenska förvaltningsmodellen har myndigheterna stor frihet att välja hur de ska fullgöra sina uppgifter. Regeringens tillitsreform syftar bl.a. till att värna denna ordning. I den svenska förvaltningsmodellen finns även frihet att anpassa hur myndigheterna ska återrapportera till regeringen i fråga om handläggningstider för olika ärenden. För länsstyrelserna finns det t.ex. i regleringsbrevet för 2017 inriktningsmål för handläggningstider och krav på att redovisa handläggningstider avseende flera olika ärendetyper.

Utöver pågående initiativ ser regeringen i nuläget inte något behov av att göra ytterligare analyser av handläggningstiderna för de statliga myndigheterna av det slag som Jonas Jacobsson Gjörtler efterfrågar.

Stockholm den 6 december 2017

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.