Till innehåll på sidan

Brott som begås av djurrättsaktivister

Skriftlig fråga 2017/18:355 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-29
Överlämnad
2017-11-29
Anmäld
2017-11-30
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ett stort problem för många som föder upp djur är brott som begås av djurrättsaktivister. Dessa aktivister har, på ideologisk grund, bestämt sig för att djuruppfödare agerar fel, trots att de svenska djuruppfödarna lyder under en av de hårdaste djurskyddslagarna i världen.

Djurrättsaktivister begår ibland brott mot såväl egendom som person. Förutom att detta leder till stora kostnader för många som verkar inom olika delar av animalieproduktionen och pälsproduktionen gör oron för aktivisternas brott att allt fler blir tveksamma till att fortsätta med sin verksamhet. Även forskare som genomför djurförsök utsätts för brott av djurrättsaktivister, trots att dessa djurförsök genomförs först efter en noggrann kontroll från samhället via de djurförsöksetiska nämnder som godkänner försöken.

Utöver att de orsakar ekonomiska skador för djuruppfödarna riskerar dessa angrepp även att försena angelägen forskning om olika allvarliga sjukdomar. Justitieutskottet riktade 2014 (2014/15:JuU1) ett tillkännagivande till regeringen om att rättsväsendet måste prioritera arbetet mot denna brottslighet i betydligt högre grad än vad som gjordes då samt överväga vilka möjligheter som finns att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för hot, skadegörelse och annan typ av brottslighet av djurrättsaktivister.

I tidningen Land Lantbruk den 24 november i år rapporterades om en minkuppfödare i Halland som blivit utsatt på olika sätt. Ett specifikt problem som anges i artikeln är att polisen påstår att den inte kan ingripa mot demonstrationer som genomförs på icke-planlagt område. Det förefaller vara en något märklig begränsning – det borde vara hotbilden och verksamheten som avgör vad som kan göras – men om det stämmer borde det föranleda en förändring av regelverken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

När och på vilket sätt är regeringen och ministern beredda att agera för att hantera de problem kopplade till djurrättsaktivism som beskrivs ovan?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:355 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:355 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Brott som begås av djurrättsaktivister

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig när och på vilket sätt regeringen och jag är beredd att agera för att hantera problem kopplade till djurrättsaktivism.

Näringsidkare måste kunna bedriva sin verksamhet utan att riskera att utsättas för hot, trakasserier, skadegörelse eller ännu grövre brott. Personerna som begår dessa brott äventyrar dessutom det målmedvetna arbete för ett stärkt djurskydd som seriösa organisationer och lantbrukare arbetar för. Diskussionen om var gränserna går för en acceptabel djurhållning är en viktig debatt som vi i  ett demokratiskt samhälle ska kunna föra; där olika uppfattningar och åsikter ska kunna mötas, tankar och idéer stötas och blötas utan att det leder till hot, hat eller kränkningar.

Regeringen har nyligen gett Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i uppdrag att stärka sitt arbete mot politiskt motiverad brottslighet, som begås av extremistiska grupper vars syfte är att försöka förändra samhället genom brottsliga och våldsamma metoder. Riksdagen har tillkännagivit att regeringen ska prioritera arbetet mot brott som begås av just djurrättsaktivister (bet. 2014/15:JuU1 s. 44). Justitiedepartementet har med anledning av detta inhämtat och sammanställt information från Polismyndigheten avseende dessa brott, samt tagit upp frågan med rikspolischefen och chefen för Säkerhetspolisen.

Stockholm den 6 december 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.