Övergrepp i samband med färdtjänst

Skriftlig fråga 2017/18:358 av Bengt Eliasson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-29
Överlämnad
2017-11-30
Anmäld
2017-12-01
Sista svarsdatum
2017-12-13
Svarsdatum
2017-12-20
Besvarad
2017-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I dagarna har det avslöjats att ett flertal färdtjänstförare som tidigare begått vålds- och sexualbrott mot resenärer har fått fortsätta i tjänst. Radioprogrammet Kaliber avslöjade att 40 förare i Göteborgs kommun hade blivit anmälda för brott utan att förarlicensen hade dragits in.

Situationen aktualiserades när ett av offren, en ung kvinna, nyligen blev upphämtad av samma färdtjänstförare som tidigare förgripit sig på henne. I det specifika fallet hade föraren i fråga bytt arbetsgivare. Ett annat offer, en 17-årig flicka, blev i samband med skolskjutsen sexuellt ofredad och anmälde händelsen i somras. Då fanns redan en anmälan mot mannen som trots detta har fått fortsätta att köra ända till november månad. Historierna är många.

Bilden som växer fram är oerhört alarmerande. De utpekade färdtjänstförarna är människor med ett ansvarsfyllt samhällsuppdrag som utnyttjar sin position. De som utsätts är äldre och personer med funktionsnedsättning, som är beroende av färdtjänst för att röra sig i samhället.

I dagsläget är det Polismyndigheten som ska rapportera till Transportstyrelsen vissa specifika brott som förare gjort sig skyldiga till. Bland dessa brott ingår inte sexuellt ofredande, inte ens om det är en resenär som blivit utsatt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka tryggheten för färdtjänstens resenärer?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:358 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2017/07279/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:358 av Bengt Eliasson (L)
Övergrepp i samband med färdtjänst

Bengt Eliasson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka tryggheten för färdtjänstens resenärer.

De som har tillstånd att bedriva taxitrafik har ett ansvar att tillse att verksamheten bedrivs enligt gällande regelverk. För detta ändamål har taxiföretagen möjlighet att få tillgång till ett system för att kontrollera att taxiförarlegitimationerna hos förare är giltiga. På taximarknaden är det viktigt att alla parter, såväl taxiföretag och taxiförare som myndigheter, tar ett gemensamt ansvar för resenärernas trygghet, särskilt när det gäller färdtjänsten.

Vid både tillståndsprövning och tillsyn av trafiktillstånd för taxiföretag och för taxiförarlegitimationer har Transportstyrelsen rätt att få uppgifter från bland annat belastningsregistret. Myndigheten får underrättelser om domar, beslut, strafförelägganden och förelägganden av ordningsbot beträffande vissa uppräknade brott som har antecknats i belastningsregistret, detta regleras i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister.

Transportstyrelsen har uppmärksammat att fler brott och överträdelser, som kan ha en påverkan på det goda anseendet, behöver omfattas av underrättelseskyldigheten. Framför allt gäller det ytterligare brott i brottsbalken, som t.ex. sexuellt ofredande som bör omfattas, men som idag inte gör det. Det har förekommit fall där taxiförare har gjort sig skyldiga till sexuellt ofredande i samband med sin yrkesutövning, och Transportstyrelsen inte fått en omedelbar kännedom om domen. Brottet har kommit till Transportstyrelsens vetskap först i samband med att underrättelse skett av andra överträdelser, som omfattas av underrättelseskyldigheten. Som en följd av detta har återkallelse av taxiförarlegitimationen fördröjts.

Transportstyrelsen har efter att de uppdagat detta behov inkommit med en framställan som bl.a. innehåller de nödvändiga förordningsändringarna för att den aktuella brottsligheten ska komma till myndighetens kännedom i rätt tid.

Framställan är ute på remiss fram till den 28 februari 2018, därefter kan förslaget beredas vidare inom Regeringskansliet. Jag och regeringen avser att göra allt vi kan för att färdtjänstresenärer och andra som reser med taxi ska känna sig trygga.

Min förhoppning är att regeringen så snart som möjligt under våren 2018 ska kunna fatta beslut om nödvändiga förordningsändringar som medför att Transportstyrelsen får den information som är nödvändig för att de ska kunna ingripa i tid.

Stockholm den 20 december 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.