Kommuners hantering av gifta barn

Skriftlig fråga 2017/18:409 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-05
Överlämnad
2017-12-06
Anmäld
2017-12-07
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har uttalat att inget barn ska betraktas eller behandlas som gift. Enligt svensk lag är barnäktenskap förbjudet, och lagen gäller för alla som vistas i Sverige.

I den stora flyktingströmmen till Sverige hösten 2015 kom fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. Migrationsverkets granskning visar att 132 barn som kommit till Sverige är gifta. Barnen fanns i 80 kommuner och hade i de flesta fall placerats med sina vuxna makar, trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. Migrationsverket bedömer att mörkertalet är stort.

En rapport från Socialstyrelsen visar att kommunernas kunskaper kring barnäktenskap brister. Enligt Socialstyrelsen visar rapporten att barnets situation ofta är komplex. De flesta gifta minderåriga har egna barn, vilket innebär att socialtjänsten måste ta hänsyn till bägges behov.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att kommunernas kunskaper om gifta barn ska öka i syfte att beakta barnens rättigheter och för att svensk lag ska gälla i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:409 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)



PAGE

2


Dnr S2017/07062/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:409 av Margareta Cederfelt (M) Kommuners hantering av gifta barn

Margareta Cederfelt har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att kommunernas kunskaper om gifta barn ska öka i syfte att beakta barnens rättigheter och för att svensk lag ska gälla i Sverige.

Att barn som uppges vara gifta får sina rättigheter tillgodosedda är viktigt ur ett jämställdhets- och barnrättsperspektiv och en högt prioriterad fråga för mig och regeringen. Det är inte tillåtet att ingå barnäktenskap i Sverige. Att barn inte ska vara gifta är utgångspunkten även när barn kommer till Sverige från andra länder. Dessa barn utgör en särskild riskgrupp och deras behov av skydd och stöd behöver därför särskilt uppmärksammas.

Samhällets insatser måste vara likvärdiga över landet. Detta gäller inte minst socialtjänstens ansvar att tillgodose behov av skydd och stöd. Regeringen anser att vägledning och riktlinjer för kommunerna behöver bli tydligare vad gäller socialtjänstens handläggning och gav därför Socialstyrelsen i uppdrag att analysera socialtjänstens handläggning i ärenden som rör barn som kommer till Sverige och där barnen uppges vara gifta. Uppdraget har innefattat att ta fram en förstärkt vägledning till kommunerna samt utarbeta och sprida information till barnen och deras närstående om lagar och praxis, såsom förbud mot barn- och tvångsäktenskap, socialtjänstens uppdrag och barnets rätt till stöd och skydd. Detta uppdrag har nyligen redovisats av Socialstyrelsen genom en rapport som lämnats till regeringen.

Socialstyrelsens rapport visar på variationer när det gäller kommunernas kunskap och de åtgärder som vidtagits vid barnäktenskap. Rapporten innehåller kunskap som kommunerna behöver i sin handläggning och regeringen delar Socialstyrelsens bedömning att materialet kommer att utgöra en förstärkt vägledning för socialtjänsten framöver. Flera av kommunerna har infört nya rutiner och flera kommuner uttrycker också att de skulle handlägga den här typen av ärenden annorlunda idag.

Socialstyrelsens arbete med målgruppsanpassat stöd och spridning till kommunerna, mot bakgrund av uppdraget, ämnar fortsätta även efter slutredovisning av uppdraget. Exempelvis avser Socialstyrelsen remittera vägledningen för att stödet ska bli så genomarbetat och förankrat som möjligt.

Regeringen har arbetat aktivt för att hitta luckor och brister i det befintliga skyddsnätet i syfte att förbättra stödet till barn och unga och deras familjer. Tillsammans med olika myndigheter har regeringen identifierat och vidtagit ytterligare åtgärder för att komma tillrätta med de utmaningar som finns. Till exempel har rutinerna för att uppmärksamma barn som uppges vara gifta skärpts och flera civilrättsliga och straffrättsliga lagändringar har införts under senare år för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap i Sverige. Nyligen tog regeringen emot ett delbetänkande från Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. I delbetänkandet föreslås bl.a. att utländska barnäktenskap inte ska erkännas om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige. Betänkandet ska i vanlig ordning skickas på remiss och utredningens slutsatser och förslag kommer att beredas i Regeringskansliet.

Dessa åtgärder syftar till att säkerställa att svensk lag tillämpas som avsett, öka kunskapen om barnäktenskap inom kommunerna samt säkerställa att professionella som möter barn och ungdomar i sin verksamhet har tillräckligt stöd för att kunna fullgöra sitt uppdrag.

Stockholm den 13 december 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.