Människohandel i Sverige

Skriftlig fråga 2017/18:416 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-06
Överlämnad
2017-12-06
Anmäld
2017-12-07
Sista svarsdatum
2017-12-13
Svarsdatum
2017-12-14
Besvarad
2017-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverigedemokraterna har nu i flera år talat om problemet med tiggeriet och hur detta fenomen kan kopplas till kriminella ligor som på ett hänsynslöst sätt utnyttjar människor som redan befinner sig i en utsatt situation. Vi har redan från början belyst detta problem men har år efter år bemötts med avfärdanden där tongivande företrädare för regeringen avfärdat dessa varningar som hörsägen och påhitt.

Polisen har tidigare kartlagt fenomenet, där det visat sig att Sverigedemokraterna mycket riktigt haft rätt, och nu har ett stort tillslag gjorts mot organiserad människohandel i flera län. Polisen har funnit att människor tvingats tigga för att sedan lämna ifrån sig pengarna till sina förövare. På öppen gata har man med andra ord år 2017 kunnat bevittna något som närmast kan beskrivas som slavarbete. De som anhållits tillhör, precis som Sverigedemokraterna sedan länge varnat för, en internationell liga, och polisen befarar att miljonbelopp lämnat landet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att regeringen agerat tillräckligt mot detta fenomen, och vilka ytterligare åtgärder avser regeringen att vidta för att få stopp på detta fruktansvärda fenomen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:416 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Dnr Ju2017/09602/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:416 av Markus Wiechel (SD) Människohandel i Sverige

Markus Wiechel har frågat mig om jag anser att regeringen agerat till-räckligt mot fenomenet tiggeri som kan kopplas till kriminella ligor som utnyttjar människor som redan befinner sig i en utsatt situation, och vilka ytterligare åtgärder regeringen avser att vidta för att få stopp på detta fenomen.

Det är helt oacceptabelt att kriminella nätverk hänsynslöst utnyttjar redan utsatta personer i tiggeri. Det tillslag som nyligen gjorts i polisregion Syd visar att de brottsbekämpande myndigheterna arbetar aktivt med att beivra sådan brottslighet. Samtidigt är det viktigt att framhålla att inte allt tiggeri är kopplad till organiserad brottslighet.

Att bekämpa människohandel och kriminella nätverk med koppling till tiggeri är en högt prioriterad fråga för regeringen. Regeringen överläm-nade därför i går en remiss till Lagrådet med lagförslag för att förstärka det straffrättsliga skyddet mot människohandel och öka antalet lag-föringar. Förslagen innebär att straffbestämmelsen om människohandel ges en tydligare brottsbeskrivning, att barn får ett ännu starkare skydd och att minimistraffet för människohandel, mindre grovt brott, skärps till fängelse i sex månader.

I remissen föreslår regeringen dessutom att ett helt nytt gradindelat brott införs i brottsbalken, människoexploatering, som uttryckligen straffbelägger exploatering av personer i tiggeri. Regeringens förslag innebär ett starkare straffrättsligt skydd t.ex. för de fall där personer som lever under ekonomiskt svåra förhållanden otillbörligt förmås lämna ifrån sig vad de tiggt ihop eller betala för något som egentligen är gratis, såsom en plats att tigga på i det offentliga rummet. Skulle det handla om exploatering av barn under arton år blir det straffrättsliga skyddet särskilt starkt. Och om exploatering t.ex. sker inom ramen för ett organiserat nätverk eller under mycket kontrollerande former kan gärningsmannen dömas för grov människoexploatering och straffas med upp till tio års fängelse. Regeringen föreslår också en ändring som möjliggör hemlig rumsavlyssning vid grov människoexploatering, vilket kan vara ett värdefullt verktyg i sådana brottsutredningar.

När det gäller frågan om tiggeri i allmänhet har regeringen vidtagit ett antal åtgärder med det långsiktiga målet att ingen ska behöva tigga i Sverige. Lösningen på sikt finns i de utsatta EU-medborgarnas hem-länder, där ändringar måste till på strukturell nivå. Regeringen arbetar på flera parallella spår både i Sverige, på EU-nivå och i hemländerna. Regeringens åtgärder innebär en ökad samverkan med Rumänien och Bulgarien, tydligare regler i Sverige och ett nära samarbete med civilsamhällesorganisationer.

Stockholm den 14 december 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.