Effekten för ESS

Skriftlig fråga 2017/18:425 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-06
Överlämnad
2017-12-07
Anmäld
2017-12-08
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Enligt uppgifter i medierna pågår nu en diskussion om huruvida effekten för neutronacceleratorn ESS ska sänkas. Detta är oroande ur flera perspektiv, inte minst med tanke på det stora ekonomiska åtagande som Sverige har gjort och gör i anläggningen. Frågan blir ju huruvida vi betalar för en prestanda och kapacitet som blir lägre än det som har förespeglats oss. Även den förväntansbild och tilltro som har byggts upp kring anläggningen påverkas. Vid det europeiska konkurrenskraftsrådsmötet i maj informerade statsrådet sina EU-kollegor om att uppbyggnaden av ESS fortskrider enligt plan. Det känns därför djupt otillfredsställande att ta del av de nya medieuppgifter som florerar.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Hur kommenterar statsrådet de medieuppgifter som förekommer, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att anläggningen ska ha den världsledande position bland neutronacceleratorer som har utlovats?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:425 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



PAGE

2


Dnr U2017/04870/F

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:425 av Betty Malmberg (M) Effekten för ESS

Betty Malmberg har frågat mig vilka kommentarer jag har rörande medieuppgifter om effekten för ESS, och vilka åtgärder jag kommer att vidta för att anläggningen ska ha den världsledande position bland neutronacceleratorer som har utlovats.

ESS är en tekniskt mycket avancerad anläggning som är under uppbyggnad. Under uppbyggnadsprocessen sker en kontinuerlig teknisk utveckling och förfining av designen. Ett resultat av denna utveckling är att ESS kommer att bli mer kraftfull än vad man beräknade från början. Det innebär att man kommer att kunna få önskad prestanda redan vid lägre effekt.

Det är brukligt att tekniskt komplicerade forskningsanläggningar tas i drift stegvis, för att garantera säkerheten och funktionaliteten av anläggningen. ESS är inget undantag och kommer initialt att starta med en effekt på två megawatt för att därefter stegvis öka till högre effekt. Redan startnivån är högre än vid jämförbara anläggningar, tack vare den tekniska utvecklingen vid ESS, och motsvarar den prestanda som ESS skulle fått med fem megawatt i den ursprungliga designen.

Det som nu diskuteras är därför inte en ambitionssänkning, utan handlar om i vilken takt ESS ska byggas ut. En gradvis höjning av effekten av ESS, i takt med att instrumenten och övrig utrustning trimmas in och forskarna förbereder sig för att använda och dra nytta av anläggningen, är det mest ansvarsfulla sättet att hantera projektet. En avgörande faktor för att ESS ska bli en världsunik anläggning är om den kan drivas på ett driftsäkert sätt och därmed bli attraktiv att använda för neutronforskare.

Min inställning är att ESS ska utvecklas så att den kommer till störst nytta för de forskare som ska använda anläggningen. Jag och regeringen avser att följa utvecklingen.

Stockholm den 13 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.