Digital arvsrätt

Skriftlig fråga 2017/18:435 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-07
Överlämnad
2017-12-08
Anmäld
2017-12-11
Svarsdatum
2017-12-20
Sista svarsdatum
2017-12-20
Besvarad
2017-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I dag lever människor sitt liv alltmer digitaliserat. Detta kräver att vår lagstiftning också följer med i utvecklingen. En fråga som fått alldeles för lite uppmärksamhet är det digitala arv som vi lämnar efter oss. Vem som egentligen har rätt till detta arv är ofta tveksamt, särskilt när det finns flera arvingar och personen har stora immateriella tillgångar digitalt. Det kan handla om böcker och musik men även om mer privata saker som mejlkonto och molntjänster. Vad man egentligen kan ärva är något oklart, och vilken rätt arvingar har att till exempel citera outgivet material i en dator är inte heller helt klarlagt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att förtydliga rättsläget kring digitala arv? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:435 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2017

/09641/POL

Justitiedepartementet

Migrations

ministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:435 av Mikael Eskilandersson (SD)
Digital arvsrätt

Mikael Eskilandersson har frågat mig hur jag och regeringen avser att agera för att förtydliga rättsläget kring digitala arv.

När en person dör, ska hans eller hennes tillgångar – eller kvarlåtenskap – fördelas. Hur egendomen ska fördelas följer av lag eller testamente. I fråga om den egendom som ska ingå i kvarlåtenskapen görs det inte någon skillnad på om den är materiell eller inte. Det innebär bl.a. att även den avlidnes digitala egendom – på samma sätt som annan slags egendom – ingår i kvarlåtenskapen.

Det kan i sammanhanget nämnas att den avlidne inte nödvändigtvis behöver ha varit ägare till t.ex. de e-böcker som han eller hon under sin livstid har haft tillgång till. Till exempel är det inte ovanligt att innehåll på en s.k. molntjänst endast upplåts till en person med rätt för denne att använda innehållet under en viss tid. Vilken rätt som en person har till viss egendom är dock inte en arvsrättslig fråga, utan i grunden en fråga om vad som har avtalats mellan parterna.

Jag ser därför inte att det finns ett behov av att förtydliga de arvsrättsliga reglerna i fråga om hur digital egendom ska behandlas när någon dör.

Stockholm den 19 december 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.