Utvecklingen i Katalonien

Skriftlig fråga 2017/18:45 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-27
Överlämnad
2017-09-28
Anmäld
2017-09-29
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Inom kort kommer det att hållas ytterligare en folkomröstning om självständighet i Katalonien. Läget i regionen är oroväckande hätskt, där direkta konfrontationer mellan katalanska valarbetare och spansk polis är vanligt förekommande. Lokala politiker har arresterats, och valsedlar samt kampanjmaterial har omhändertagits. Enligt vissa uppgifter har den spanska regeringen dessutom tagit kontroll över den katalanska regeringens finanser, allt i ett syfte att medel inte ska kunna användas för en folkomröstning som inte är tillåten enligt spansk lag. Situationen är onekligen kaotisk.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ser ministern och regeringen på den uppkomna situationen i Spanien, och har regeringen för avsikt att erkänna Katalonien som självständig stat i den händelse att folkomröstningen får det utslaget?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:45 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:27 av Birgitta Ohlsson (L) Gripanden i Katalonien och fråga 2017/18:45 av Betty Malmberg (M) Utvecklingen i Katalonien

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag avser att kritisera den spanska statens gripanden samt beslagtagande av röstsedlar i Katalonien. Betty Malmberg har frågat mig hur jag och regeringen ser på den uppkomna situationen i Spanien, och om regeringen har för avsikt att erkänna Katalonien som självständig stat i den händelse att folkomröstningen får det utslaget. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Frågan om Kataloniens autonomi är en fråga som måste lösas genom politisk dialog mellan Madrid och Barcelona och i enlighet med den spanska konstitutionen. I samband med folkomröstningen visades bilder på oacceptabelt polisvåld. Alla åtgärder från myndigheter måste ske med återhållsamhet, respekt för mänskliga rättigheter och i enlighet med rättsstatens principer. Detta är också något som Europarådets generalsekreterare har konstaterat.

Den spanska författningsdomstolen, ”Tribunal constitucional”, har fastslagit att en folkomröstning vore oförenlig med den spanska konstitutionen och därmed olaglig. Europeiska kommissionen har uttalat stöd för den bedömningen.

Principen om folkens rätt till självbestämmande är grundläggande men betyder inte automatiskt självständighet utan kan rymma andra åtgärder, inklusive olika former av autonomi. Eventuella förändringar i den autonomi som idag råder i Katalonien är en fråga som måste lösas i en förhandling inom ramen för Spaniens författning.

Stockholm den 4 oktober 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.