Sandsugningen i Östersjön

Skriftlig fråga 2017/18:454 av Magnus Manhammar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-11
Överlämnad
2017-12-12
Anmäld
2017-12-13
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har på regeringens uppdrag undersökt möjligheterna att sandsuga i svenska vatten och föreslår möjlig utvinning ur sandrev utanför Falsterbo, Ystad och Karlskrona samt i Bottenviken.

Sandsugning, alltså utvinning av sand och grus under vattenytan, till havs är en rovdrift som är livsfarlig för havsmiljön. Erfarenheterna från sandsugning i Öresund är utbredda bottnar utan liv och förstörda fiskbestånd. I känsliga områden är sandsugning ett hot mot erosionsbenägen strand, mot bottenlevande flora och fauna och mot marinarkeologiska lämningar.

Vårt innanhav står redan inför mycket stora utmaningar. Övergödning och utsläpp gör att vi redan ser en galopperande utveckling då det gäller andelen syrefria och döda bottenområden i Östersjön.

Sandsugning har varit förbjudet i Sverige i 35 år.

I Danmark har dock sandsugningen kunnat fortgå, och i somras tog 13 miljöorganisationer och 14 kustkommuner initiativ till ett öppet brev till miljöministrarna i Sverige och Danmark där man krävde att Öresund skulle fredas.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vad avser ministern att göra för att stoppa denna rovdrift, och finns det planer på att påverka de andra länderna runt Östersjön att minska eller stoppa sandsugningen helt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:454 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2017/03158/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:454 Magnus Manhammar (S)
Sandsugningen i Östersjön

Magnus Manhammar har frågat mig vad jag avser att göra för att stoppa pågående sandsugning i Danmark, och om det finns planer på att påverka de andra länderna runt Östersjön att minska eller stoppa sandsugningen helt.

Jag är väl införstådd med att kommuner och miljöorganisationer har uppmärksammat både den danska och den svenska regeringen på frågan om sandsugning och även lyft krav på skydd av området.

Sandsugning är inte förbjuden i Sverige, men det verkar ändå finnas en spridd uppfattning att ett förbud gäller sedan länge. Utvinning av sand, t.ex. genom sandsugning, tillståndsprövas enligt såväl miljöbalken som kontinentalsockellagen. Tillstånd enligt kontinentalsockellagen till utvinning av havssand får inte lämnas om det kan befaras att utvinningen kommer att försämra livsbetingelserna för någon djur- eller växtart som är hotad, sällsynt eller kräver hänsyn av någon annan anledning. För närvarande finns bara ett aktivt tillstånd i Sverige. Det gäller Ystads kommun, som får ta upp sand som läggs på stränder för att motverka stranderosion.

Länsstyrelsen i Skåne län och Naturvårdsverket har en dialog med danska myndigheter om sandsugning i Öresund. Internationella samråd gällande gränsöverskridande miljöpåverkan ligger inom myndigheternas ansvarsområde.

Samrådsrutiner mellan länderna har upprättats. Svenska myndigheter får nu sandsugningsärenden och även förslag till ändringar i relevant lagstiftning på remiss. Under våren 2017 har även Danmark skärpt kraven på miljökonsekvensbeskrivningar vid ärenden gällande sandsugning. Regeringen håller sig informerad genom Länsstyrelsen i Skåne län och Naturvårdsverket om dialogen mellan de svenska och danska myndigheterna.

Både Danmark och Sverige arbetar också med att genomföra EU:s havsmiljödirektiv. Direktivet anger att god miljöstatus ska uppnås till 2020 och innehåller även krav på regionalt samarbete. Som en del i genomförandet av direktivet pågår ett nära samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten och danska myndigheter.

Öresund är ett område med kända biologiska värden, bl.a. som en följd av att det råder förbud mot bottentrålning i området.

Jag kan försäkra Magnus Manhammar om att regeringen aktivt följer myndigheternas arbete med skydd och bevarande av Öresunds och Östersjöns marina miljöer.

Stockholm den 27 december 2017 –


Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.