Nya dödliga droger

Skriftlig fråga 2017/18:478 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-14
Överlämnad
2017-12-14
Anmäld
2017-12-15
Sista svarsdatum
2017-12-28
Svarsdatum
2018-01-10
Besvarad
2018-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den 8 april 2015 röstade riksdagen med röstsiffrorna 168 mot 144 för att uppmana regeringen att agera för en så kallad familjeklassning av narkotika. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. I november 2015 tillsatte regeringen till slut ändå en utredning om nya droger, så kallade nätdroger. Utredningen presenterades i januari 2017. Det är nu ett år sedan.

Samtidigt som utredningen ligger och dammar på Socialdepartementet – mycket på grund av att några jurister kommit fram till att detta var svårt och komplicerat och att det var bekymmer med tillämpbarheten i svensk lagstiftning – kommer nya larmrapporter, bland annat om drogen fentanyl. Furanylfentanyl är exempelvis en fullständigt livsfarlig substans. Det är en smärtstillande syntetisk opioid som är ungefär 100 gånger starkare än morfin och 40 gånger starkare än rent heroin. En dos är mindre än ett saltkorn. En dos på tre små saltkorn räcker för att man ska dö. Detta innebär att det är en oerhört liten skillnad mellan en brukbar dos och en dödlig överdos.

Även kokainets framfart i till exempel Skaraborg är tyvärr ökande. De senaste åren har polisen sett en stegrande utveckling och att det är lättare för fler att få tillgång till detta i till exempel krogköer och krogmiljöer men även att det är vanligare bland missbrukare. Det har tyvärr blivit lite av en festdrog, vilket oroar polisen med flera. Riksdagens beslut är tudelat, och den andra delen handlar om att pröva andra åtgärder som behöver övervägas för att komma till rätta med drogutvecklingen. Där behöver regeringen ta krafttag och följa upp riksdagens beslut.

Sedan våren 2015, då riksdagen röstade om familjeklassning av narkotika, har det skett minst 180 dödsfall i Sverige som är relaterade till användning av fentanyl. Akrylfentanyl är narkotikaklassat sedan augusti 2016. Därtill gäller detsamma för acetylfentanyl, butyrfentanyl och ocfentanyl. Däremot är fortfarande inte furanylfentanyl narkotikaklassat. Detta är en orimlig utveckling. Familjeklassning behövdes redan i går. Riksdagen förväntar sig nu konkreta förslag från regeringen.

Riksdagens beslut och tillkännagivande var dessutom tvådelat. Den andra delen var ett uppdrag till regeringen att även pröva andra åtgärder som skulle övervägas för att komma till rätta med nya nätdroger. Angelägenheten att regeringen nu genomför riksdagens beslut kan inte vara större. Fler liv får inte riskeras. Agera!

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

Vilka konkreta åtgärder har regeringen och ministern vidtagit med anledning av riksdagens tillkännagivande om att även andra åtgärder ska övervägas för att komma till rätta med den explosionsartade utvecklingen av narkotika såsom kokain och nya nätdroger?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:478 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2017/07290/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:478 av Cecilia Widegren (M)
Nya dödliga droger

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder regeringen och jag vidtagit med anledning av riksdagens tillkännagivande om att även andra åtgärder ska övervägas för att komma till rätta med den explosionsartade utvecklingen av narkotika såsom kokain och nya nätdroger.

Först vill jag säga att jag delar Cecilia Widegrens oro för droger i vårt samhälle, i synnerhet för de nya derivat av opiater i form av fentanyler som är ytterst potenta och dödliga också i mycket små doser.

Regeringen verkar för en folkhälsobaserad syn på alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken med insatser mot både tillgång och efterfrågan av narkotika. Regeringen menar att folkhälsoperspektivet också inrymmer en restriktiv narkotikapolitik som ett viktigt medel för att hindra att narkotika kommer ut på den svenska marknaden.

Inom ramen för visionen om ett narkotikafritt samhälle ska personer med narkotikamissbruk eller beroende ha tillgång till en effektiv behandling, smittskyddsinsatser samt andra psykosociala insatser.

Sverige är ledande i Europa när det gäller att snabbt hitta och förbjuda nya psykoaktiva substanser. Handläggningstiderna i regeringskansliet har kunnat kortats ner till ett minimum och vi använder konsekvent ett s.k. snabbspår i rapporteringen till kommissionen. Trots detta vill vi göra ännu mer för att så snabbt som möjligt klassa farliga substanser som narkotika eller hälsofarliga varor.

Regeringen tog beslut om att klassificera furanylfentanyl som hälsofarlig vara redan i december 2015. Eftersom mer fakta om substansen kunde tas fram av Folkhälsomyndigheten kunde regeringen omklassificera furanylfentanyl som narkotika i december 2016.

På regeringens uppdrag har en utredare haft i uppdrag att lägga fram förslag till olika åtgärder som syftar till att ännu snabbare kunna klassificera nya psykoaktiva substanser. I uppdraget ingick att särskilt se över möjligheterna att införa s.k. generisk klassificering. Utredaren har inte föreslagit att generisk klassning ska införas.

Stockholm den 10 januari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.