Arbetsförmedlingens förändringsresa

Skriftlig fråga 2017/18:51 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-29
Överlämnad
2017-09-29
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen (AF) har det lägsta förtroendet av samtliga myndigheter i riket. Arbetsmarknads- och etableringsministern har haft som ambition att vända myndighetens nedåtgående tillitstrend med en förändringsresa, och ansvarig generaldirektör lovade våren 2014 i Sveriges Radios lördagsintervju (den 26 april 2014) att förtroendet skulle vända inom tre år. Nu har det som bekant gått mer än tre år.

De senaste månaderna har det visat sig vad denna förändringsresa har betytt i praktiken och det finns nu ingenting som tyder på att tilliten kommer att öka. Tvärtom har det uppdagats tydliga internorganisatoriska problem med skandalerna kring coachföretaget Gaia Leadership. Det har handlat om tveksamma vänskapsupphandlingar och lika tveksamma tvärpsykologiska metoder.

Senast i dagarna visar medierapportering i Dagens industri att hundratals miljoner kronor har lagts på såväl lyxkonferenser som mer eller mindre otydliga mindfulnessövningar i stället för att personalen på AF tillåts sköta sitt viktiga arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad gör ministern för att reda ut de uppenbara internorganisatoriska problemen på Arbetsförmedlingen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:51 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:51 Arbetsförmedlingens förändringsresa av Lars Beckman (M)

Lars Beckman har frågat mig vad jag gör för att reda ut de uppenbara internorganisatoriska problemen på Arbetsförmedlingen.

För att arbetsmarknadspolitiken ska få genomslag är det avgörande att Arbetsförmedlingen fungerar väl. Myndigheten bedriver på eget initiativ ett genomgripande internt utvecklingsarbete och fokus behöver vara på att förändringarna leder till förbättrade resultat i verksamheten.

När Statskontoret på regeringens uppdrag analyserade Arbetsförmedlingens interna ledning, styrning och uppföljning var slutsatsen i rapporten (Statskontoret 2016:5) att utvecklingen gick åt rätt håll, men att det fanns förbättringsbehov och vissa risker. Statskontoret rekommenderade även bl.a. att Arbetsförmedlingen skulle stärka sitt arbete med kompetensutveckling. Nu har förändringsarbetet kommit längre och regeringen gav den 8 juni 2017 Statskontoret i uppdrag att följa den fortsatta utvecklingen i myndigheten och analysera hur förändringarna har påverkat verksamhetens resultat.

Det är självfallet ett grundläggande krav på en myndighet att den ska hantera upphandlingar på ett effektivt och korrekt sätt. Myndigheten ska själv bestämma hur och vad som ska handlas upp. Det är Arbetsförmedlingen som har expertkunskap och som kan avgöra vilka insatser och utbildningar som behövs och när de behövs. Regeringen utgår därför ifrån att Arbetsförmedlingen har gjort sådana bedömningar.

Det som har framkommit i Dagens industris granskningar väcker frågor. Jag har varit i kontakt med Lena Erixon, ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse, och hon har meddelat att internrevisionen ska granska fakturorna från Gaia Leadership.

Stockholm den 11 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.