Förenkling för vägsamfällighetförening

Skriftlig fråga 2017/18:57 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-02
Överlämnad
2017-10-02
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har en rad samfällighetsföreningar. Samfällighetsföreningar motsvaras av ägartyp "62: Samfäll. o. Sambruk.", och fastighetstypen kan vara en rad möjliga.

En samfällighet är mark eller annat utrymme som hör till flera fastigheter gemensamt. Med mark avses dock såväl mark som vattenområden. En samfällighetsförening ska bildas enligt lag när flera fastighetsägare tillsammans äger gemensam egendom, så kallade samfälligheter.

Flera vägsamfälligheter i Sverige har bekymmer då föreningen behöver ändra en del andelstal. Detta som en följd av att flera fastighetsägare numera bor året runt i fastigheter som tidigare enbart varit sommarboenden. Kostnaden för omprövningsförrättning hos Lantmäteriet är en alltför stor kostnad för små samfällighetsföreningar. Gamla rutiner kostar för mycket på en föränderlig bostadsmarknad. 

Riksförbundet Enskilda vägar har föreslagit att Sverige ska införa den förenklade och billigare process för att ändra andelstal som kallas Finlandsmodellen, vilken skulle innebära förenklade regler för omprövning av andelstal. Finlandsmodellen innebär att föreningar själva ges förtroende att fastställa förändringar av andelstal. Lantmäteriets uppgifter skulle vara att ansvara för att inrättande av gemensamhetsanläggningen, upprätta den ursprungliga fördelningen av andelstalen samt bilda samhällsföreningen. Vidare ska Lantmäteriet vara ansvariga för hantering av överklagande från enskild medlem i det nya systemet om den enskilde medlemmen vill få ändrat andelstal överprövat.

Vägsamfälligheter i Skaraborg anser att detta är ett bekymmer som måste få en mer rimlig lösning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att se till att Sveriges samfällighetsföreningar kan göra förändring av andelsantal enklare och billigare, med anledning av att allt fler blir åretruntboende i sina tidigare sommarbostäder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:57 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på fråga 2017/18:57 av Cecilia Widegren (M) Förenkling för vägsamfällighetförening

Cecilia Widegren har frågat statsrådet Morgan Johansson vilka åtgärder han kommer att vidta för att se till att Sveriges samfällighetsföreningar kan göra förändring av andelsantal enklare och billigare, med anledning av att allt fler blir åretruntboende i sina tidigare sommarbostäder.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Frågan tar främst sikte på s.k. vägföreningar, dvs. samfällighetsföreningar som förvaltar en gemensamhetsanläggning för väg. För regeringen är det viktigt att regelverket om vägföreningar fungerar effektivt samtidigt som det är rättssäkert. År 2015 beslutades flera förenklingar av lagstiftningen (prop. 2014/15:71). Det blev enklare att ompröva beslut som gäller en gemensamhetsanläggning och att komma överens om ändringar av deltagarkrets eller andelstal. Det kan också nämnas att Lantmäteriet under de senaste åren har genomfört förenklingsarbete i syfte att underlätta för föreningarna och minska deras kostnader.

Som Cecilia Widegren nämner har Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) lämnat ett förslag till regeringen om att det ska bli möjligt för vägföreningar att själva ändra andelstalen för de fastigheter som ingår i den gemensamhetsanläggning som föreningen förvaltar. Därmed skulle förändringar av andelstalen kunna göras snabbare och billigare än med dagens regler, främst eftersom det inte skulle krävas en ny lantmäteriförrättning.

Andelstalen i en gemensamhetsanläggning bör kunna stå sig under lång tid samtidigt som beräkningen av dem kan vara svår. Föreningar som själva ska beräkna andelstalen kan behöva hjälp från utomstående konsulter med ökade kostnader för föreningarna som följd. En särskild invändning som har förts fram mot REV:s förslag är att det skulle kunna leda till att rättssäkerheten försämras, eftersom en majoritet av föreningens medlemmar skulle kunna ändra andelstalen mot minoritetens vilja. En annan invändning är risken för svårlösta tvister inom föreningarna. Det är också viktigt att komma ihåg att andelstalen har betydelse inte bara för medlemmarna utan även för t.ex. kreditgivare.

Beredningen av förslaget pågår i Regeringskansliet. Det går för närvarande inte att säga om – eller när – en förändring av reglerna bör genomföras.

Stockholm den 11 oktober 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.