Statskontorets utvärdering av polisen

Skriftlig fråga 2017/18:58 av Tomas Tobé (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-02
Överlämnad
2017-10-03
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Statskontorets rapport Ombildningen till en sammanhållen polismyndighet. Delrapport 2 – om den nya organisationens genomslag (2017:10) bekräftar att Polismyndigheten har stora problem. I rapporten menar Statskontoret att det finns stora brister i Polismyndighetens styrning och att styrningen inte får fullt genomslag i myndigheten. Detta leder bland annat till sämre förutsättningar att uppnå en likvärdig service till medborgarna och till en minskad effektivitet i arbetet.

I rapporten framgår också att åklagarna tycker att kvaliteten och produktiviteten i polisens utredningsarbete har försämrats sedan omorganisationen. Få av polisens anställda tror att utredningsförmågan kommer att öka. Statskontoret konstaterar vidare att det är en stor utmaning för polisen att vända den negativa resultattrenden.

Det är uppenbart att resultaten inom polisen går åt fel håll och att poliskrisen blir allt djupare.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta, mot bakgrund av Statskontorets rapport, för att förbättra polisens styrning och för att vända utredningsresultaten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:58 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:58 av Tomas Tobé (M) Statskontorets utvärdering av polisen

Tomas Tobé har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta, mot bakgrund av Statskontorets rapport, för att förbättra polisens styrning och för att vända utredningsresultaten.

Den 1 januari 2015 ombildades Polismyndigheten till en sammanhållen myndighet efter beslut av en enig riksdag. I samband med detta gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utvärdera ombildningen. I de två första delrapporterna anges ett antal utvecklingsområden.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna för polisen. På styrningsområdet har Polismyndigheten bland annat fått i uppdrag att återrapportera hur myndigheten ska säkerställa att uppföljningen av verksamheten vidareutvecklas, konkretiseras och implementeras i hela myndigheten, baserat på den modell för styrning och uppföljning som myndigheten använder.

Polismyndighetens utredningsverksamhet är en prioriterad fråga för både Polismyndigheten och regeringen. De senaste årens utveckling i Sverige och omvärlden har dock ställt Polismyndigheten inför en lång rad krävande utmaningar. För att kunna möta kraven och samtidigt öka ambitionsnivån i arbetet behöver Polismyndigheten väsentligt fler anställda. Regeringen har tidigare beslutat och aviserat tillskott till Polismyndigheten på drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Utöver det har regeringen i budgetpropositionen för 2018 föreslagit och aviserat ytterligare tillskott om drygt 7 miljarder kronor till Polismyndigheten de kommande tre åren. Men det krävs naturligtvis också en styrning som får fullt genomslag och en fortsatt intensiv metodutveckling.

Det är Polismyndighetens ansvar att förvalta informationen i rapporten på ett konstruktivt sätt, att se till att resursförstärkningarna används effektivt och vidta nödvändiga justeringar för att ytterligare förbättra verksamheten. Polismyndigheten tar Statskontorets rapport på stort allvar och ser den som ett värdefullt instrument i sitt förbättringsarbete.

Jag kommer att noga följa hur Polismyndigheten arbetar med Statskontorets slutsatser och hur man använder sina resursförstärkningar.


Stockholm den 11 oktober 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.