Brott mot mänskliga rättigheter i Kina

Skriftlig fråga 2017/18:607 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-19
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kina har kommit att bli ett oerhört mäktigt land med förhållandevis mycket inflytande i världen. Det är likväl en diktatur där grundläggande mänskliga fri- och rättigheter inte erkänns och där myndigheterna konsekvent sysslar med sådant som är fullkomligt otänkbart i vår del av världen. Av rädsla för deras makt har omvärlden varit väldigt tyst avseende detta, vilket vi bland annat har sett efter invasionen av Tibet.

I många år har man känt till att statliga sjukhus i Kina har dödat så kallade samvetsfångar för att sedan sälja deras organ (man tror att tiotusentals oskyldiga människor dödats på detta sätt). Vi vet likaså att yttrande- och åsiktsfriheten är kraftigt begränsad, och det är väl känt att spionaget på kinesiska medborgare i och utanför landets gränser är mycket omfattande. Om vi vänder blicken mot utländska medborgare som söker sitt skydd i landet hittar vi även där skrämmande fakta. Kinesiska myndigheter skickar nämligen tillbaka nordkoreanska flyktingar till världens mest slutna land, där de kan vänta sig avrättning eller en fruktansvärd behandling för såväl sig själva som familj eller anhöriga.

Med hänvisning till detta önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Hur prioriterad anser ministern att MR-situationen i Kina är för regeringen, och på vilket sätt arbetar ministern för att påverka den kinesiska regeringen i en positiv riktning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:607 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:607 Brott mot mänskliga rättigheter i Kina

Markus Wiechel har frågat mig hur prioriterad MR-situationen i Kina är för regeringen, och om arbetet för att påverka den kinesiska regeringen i en positiv riktning.

Regeringen fäster mycket stor vikt vid frågor om situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Kina. Svenska regeringsföreträdare tar konsekvent upp frågor om situationen vad gäller mänskliga rättigheter när de träffar kinesiska företrädare, exempelvis när statsministern besökte Kina i juni förra året. Under besöket träffade statsministern även Raoul Wallenberg-institutet i Peking som Sverige stöder och inför besöket träffade statsministern representanter från civilsamhällesorganisationer med verksamhet i Kina.

Regeringen publicerade i april 2017 135 landspecifika rapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer världen över. Att publicera dessa rapporter är en del av Sveriges arbete med att bidra till öppenhet och transparens i vitala frågor. Kina var ett av de granskade länderna och rapporten bekräftar bilden av att situationen för de medborgerliga och politiska rättigheterna är allvarlig. I rapporten framgår också att inskränkningar vad gäller utbildning, religion och rörelsefrihet etc. är särskilt förekommande i Tibet.

I höst kommer situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina avhandlas inom FN:s universella granskningsmekanismen (UPR), en process där Sverige kommer att ge rekommendationer till Kina syftande till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna i landet.

En annan viktig plattform är EU. Vi arbetar aktivt för att unionen ska vara tydlig i dialogen med Kina, vilket också slogs fast i EU:s Kinastrategi som antogs 2016. EU:s och Kinas dialog om mänskliga rättigheter är en viktig arena där bland annat frågan om organhandel har lyfts. Den senaste dialogen mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter ägde rum i juni 2017. Sveriges regering ser allvarligt på de anklagelser som framförs angående så kallad organhandel i Kina. 2015 införde kinesiska myndigheter förbud mot användande av organ från avrättade fångar. Anklagelser om att de nya reglerna kringgås förekommer dock. Sverige följer tillsammans med EU-kretsen noga utvecklingen i frågan.

Stockholm den 31 januari 2018 –

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.