Transparenta skatter

Skriftlig fråga 2017/18:614 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-19
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket har presenterat ett förslag på skatt vid utflyttning från Sverige, till vilket finansministern har uttalat sig positivt men samtidigt tillstått att reglerna blir krångligare.

Utöver att förslaget är negativt för den fria rörligheten och även för trovärdigheten för det svenska skattesystemet är Skatteverkets förslag mycket krångligt och innehåller ett stort antal undantag. Enligt förslaget i Skatteverkets promemoria ska den som varit skattskyldig i Sverige minst fem av tio år före utflyttning beskattas för kapitalvinster som upparbetats fram till utflyttningsdagen. Beskattningsanspråket ska gälla i evig tid efter utflyttningen. Kapitalvinsterna ska avse olika former av ägande (så kallade delägarrätter, fordringsrätter, andelar i handelsbolag med mera). Skatteverket kalkylerar att förslaget ökar beskattningen med motsvarande 1 miljard kronor.

Förslaget har behövt förses med en rad undantag; bland annat gäller det inte för kapitalvinster under 100 000 kronor och inte för fastigheter eller tillgångar på investeringssparkonto. Vidare ska enligt förslaget den som träffas av den nya skatten kunna söka anstånd med betalningen under vissa förutsättningar. Det gäller om man flyttar inom EES eller till stater utanför EES om dessa har skatteavtal och avtal om informationsutbyte med Sverige, men i det senare fallet begränsas anståndet till fem år. Alla anståndshavare ska varje år lämna särskilda uppgifter för att det ska bedömas om anstånd alltjämt är möjligt eller om anståndsbeloppet helt eller delvis ska betalas. Särskilda regler föreslås för beskattning då ett anstånd upphört och en värdenedgång skett efter utflyttningen. Avsevärda svårigheter kommer att uppstå vid värderingen av onoterade tillgångar, och ytterligare svårt blir det i alla de fall då de så kallade 3:12-reglerna aktualiseras. Finansministerns farhågor att förslaget är krångligt kan utan tvekan bekräftas.

Ett skatteförslag som redan i de initiala diskussionerna är oklart och krångligt blir inte tydligare med en fortsatt beredning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att avstå från skatt vid utflyttning till förmån för att öka transparensen bland de befintliga skatterna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:614 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/00270

/S1

Fi2018/00290/S1

Finansdepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:614 och 2017/18:623 av Margareta Cederfelt (M) Transparenta skatter respektive Beskattning vid utflyttning från Sverige

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag är beredd att skrota Skatteverkets förslag om beskattning vid utflyttning från Sverige till förmån för att öka transparensen bland de befintliga skatterna och i syfte att stödja den fria rörligheten.

Enligt de riktlinjer för skattepolitiken som riksdagen antog våren 2015 är en vägledande princip för skattepolitiken att skattereglerna ska vara generella och tydliga, utan komplicerade gränsdragningar. Ytterligare en viktig princip för skattepolitiken enligt riktlinjerna är att regelverket ska vara förenligt med EU-rätten. När det gäller Skatteverkets förslag om utflyttningsbeskattning av fysiska personer är detta för närvarande på remiss. Förslaget och remissvaren kommer därefter att beredas i vanlig ordning. Jag vill inte föregå den beredningen.

Stockholm den 31 januari 2018



Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.