Till innehåll på sidan

Apotekspersonalens skyldighet att anmäla överförskrivning

Skriftlig fråga 2017/18:622 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-22
Överlämnad
2018-01-23
Anmäld
2018-01-24
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har fått information om fall där årsrika personer överförskrivits läkemedel innehållande morfin men där apoteken inte larmat om överförskrivningen.

Apotekspersonalen har sedan 2011 en anmälningsskyldighet till IVO ifall de, på skäliga grunder, misstänker att en förskrivning inte är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

IVO har 2015 undersökt apotekspersonalens förutsättningar att anmäla överförskrivning vid skälig misstanke i fyra län. Resultatet visar att personalen upplever sig mer hindrad från att anmäla överförskrivning i dag än för några år sedan, beroende främst på kunskapsbrister om vad som är överförskrivning samt tillämpningen av sekretessregler.

Det här innebär att inte minst årsrika personer, som ofta använder många läkemedel samtidigt, däribland smärtstillande medel, utsätts för onödiga risker.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad gör ministern och regeringen för att åtgärda dessa risker?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:622 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/

00463/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:622 av Barbro Westerholm (L) Apotekspersonalens skyldighet att anmäla överförskrivning

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag gör för att åtgärda risker med överförskrivning av läkemedel.

Frågeställaren utgår från en rapport från IVO som bygger på enkäter ställda till samtliga apotekschefer i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Av rapporten framgår att 21 procent av de tillfrågade apoteken anger att de på något sätt känner sig hindrade i att uppfylla skyldigheten att anmäla överförskrivning. I rapporten görs en jämförelse med en tidigare enkät som gick ut till samtliga apotekschefer i landet. Jämfört med resultatet från denna nationella enkät har andelen apotekschefer som uppger att de på något sätt känner sig förhindrade att uppfylla anmälningsskyldigheten ökat något. Enligt vad som anförs i rapporten kan detta vara en indikation på att apoteken och apotekspersonalen tagit till sig 2011 års införande av en anmälningsskyldighet och börjat reflektera mer kring utmaningar med denna.

Med detta sagt kan konstateras att frågan om överförskrivning är viktig för regeringen. Barbro Westerholm nämner särskilt läkemedel innehållande morfin. Av det regelverk som styr förskrivning av narkotiska läkemedel framgår att förordnande av dessa ska ske med största försiktighet. I de fall Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har dragit in eller begränsat en läkares behörighet att förskriva narkotiska läkemedel får sådant läkemedel inte lämnas ut på ordination av läkaren.

I fråga om åtgärder för att minska risker med överförskrivning kan till att börja med nämnas den rapport om elektronisk förskrivning av humanläkemedel som Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, till följd av ett regeringsuppdrag, redovisade i december 2017. I rapporten lämnas förslag på författningsändringar för att införa elektronisk förskrivning som huvudregel vid förskrivning av läkemedel till människa samt att IVO ska bedriva tillsyn över de fall där pappersblankett fortsatt används. Slutsatserna i rapporten analyseras för närvarande på Socialdepartementet.

Därutöver kan nämnas det regeringsuppdrag om att automatisera och digitalisera kontrollen av individuella förskrivarbehörigheter som E-hälsomyndigheten redovisade i oktober 2017. En följd av detta uppdrag är att apoteken sedan mars 2017 har tillgång till digital information om inskränkningar i förskrivares behörighet.

Avslutningsvis kan konstateras att regeringens arbete med att ta fram en nationell läkemedelslista fortsätter. Väl på plats kommer denna bl.a. att bidra till minskad överförskrivning av narkotiska läkemedel.

Stockholm den 31 januari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.