Politiska fångar i Azerbajdzjan

Skriftlig fråga 2017/18:627 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-22
Överlämnad
2018-01-23
Anmäld
2018-01-24
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

The Center for the Protection of Political Prisoners (CPPP) har nyligen publicerat en uppdaterad förteckning över politiska fångar i Azerbajdzjan. Listan som CPPP publicerade 2017 innehöll 162 personer, och antalet politiska fångar är därmed enligt CPPP fortfarande högt. Det finns också andra organisationer som publicerar förteckningar över antalet politiska fångar i Azerbajdzjan. Antalet politiska fångar varierar mellan de olika listorna. Azerbajdzjans regering förnekar uppgifterna om att det ska förekomma politiska fångar i landets fängelser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Är ministern beredd att agera för att Azerbajdzjan ska släppa de politiska fångar som finns i landet, och avser ministern att ta upp frågan tillsammans med sina kollegor inom EU i syfte att öka trycket på Azerbajdzjan om frigivande?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:627 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)




Svar på fråga 2017/18:627 av Margareta Cederfelt (M)
Politiska fångar i Azerbajdzjan

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag är beredd att agera för att Azerbajdzjan ska släppa de politiska fångar som finns i landet, och om jag avser ta upp frågan tillsammans med mina kollegor inom EU i syfte att öka trycket på Azerbajdzjan om frigivande.

Regeringen är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. Utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Azerbajdzjan visar tydligt på de omfattande problem som finns. Speciellt oroande är de till synes tvivelaktiga rättsprocesserna och fällande domarna med långa fängelsestraff för journalister och människorättsförsvarare som uppmärksammas av människorättsorganisationer. Detta framför jag i vår bilaterala dialog med den azerbajdzjanska regeringen.

I samband med Azerbajdzjans utrikesminister Elmar Mammadjarovs besök till Stockholm i november 2017 förde vi en tydlig och uppriktig dialog om vikten av att säkerställa full respekt för, och skydd av, de mänskliga rättigheterna. Bland annat uttryckte jag oro över att frihetsberövandet av journalister ökat under det senaste året och att utrymmet för civilsamhället stadigt krymper. Jag beklagade också att den azerbajdzjanska journalisten Khadija Ismayilova nekats utresa till Sverige för att motta Right Livelihood Award.

Inom EU är Sverige är en av de mest drivande medlemsstaterna för att EU fortsatt ska vara en stark och tydlig röst för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Därmed är Sverige med och bidrar aktivt till att den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan får ett betydande utrymme i EU:s politik gentemot Azerbajdzjan.

Respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är sedan länge hörnstenar i svensk utrikespolitik och genomsyrar alla politikområden. Detta är således frågor som regeringen tar på största allvar.

Stockholm den 31 januari 2018

Margot Wallström

– –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.