Vaccination mot mässling

Skriftlig fråga 2017/18:649 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-24
Överlämnad
2018-01-24
Anmäld
2018-01-25
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Mässling är en sjukdom som kan vara svår att diagnostisera eftersom symtomen under det första dygnet kan likna vanlig influensa. Utslagen på huden kommer först tre till fyra dagar in i förloppet. Och eftersom mässling är ovanligt i Sverige har många läkare aldrig ens sett detta i praktiken. Därför krävs ofta ett blodprov för att kunna fastställa diagnosen.

De senaste månaderna har vi kunnat följa dramat med utbrott av mässling i Göteborg. Sjukdomen har i stort sett varit utrotad i Sverige men finns i andra delar av Europa, och nu har smittan kommit hit.

Eftersom sjukdomen nästan varit utrotad i Sverige sedan ett flertal år tillbaka har många valt att inte vaccinera sina barn mot sjukdomen, vilket gör att den nu kan smitta många.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

Vad avser ministern att göra för att fler ska vaccinera sig nu och i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:649 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)




Svar på fråga 2017/18:649 av Lotta Olsson (M)
Vaccination mot mässling

Lotta Olsson har frågat mig vad jag avser att göra för att flera ska vaccinera sig nu och i framtiden.

Frågan är ställd mot bakgrund av pågående mässlingsutbrott i Göteborg.

Som jag tidigare har svarat ingår sedan 1971 vaccination mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Alla barn får erbjudande om vaccination mot mässling vid två tillfällen, av barnhälsovård respektive elevhälsan. Tack vare ett mycket framgångsrikt vaccinationsprogram med hög vaccinationstäckning har vi lyckats eliminera sjukdomen i Sverige, vilket innebär att mässlingsvirus inte längre cirkulerar kontinuerligt inom landet. Det utesluter inte att det fortfarande kan förekomma enstaka fall eller utbrott likt det som nu pågår i Göteborg. Genom goda smittskyddsåtgärder kring fallen och en hög immunitet i befolkningen har sjukdomen emellertid inte kunnat etablera sig i landet igen.

I samband med att den nya ordningen för vaccinationsprogram trädde i kraft fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en kommunikationsstrategi om vacciner och vaccinationsprogram som uppfyller de behov av information som finns hos såväl allmänhet som profession. Sedan dess har detta ansvar för vaccinationsfrågorna flyttats till Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har ett viktigt uppdrag att, på vetenskaplig grund, förmedla kunskap om sjukdomar som kan förebyggas med vaccin och vaccinationsprogram samt ta fram informationsmaterial som personalen kan använda på barnavårdscentraler och inom elevhälsan. Just riktat till föräldrar finns ett informationsblad om barnvaccinationsprogrammet som översatts till ett tiotal språk.

I sammanhanget kan nämnas den studie av tre grupper med låg vaccinationstäckning som Folkhälsomyndigheten genomförde under 2013 för att förstå bakomliggande orsaker. I projektet använde man sig av en tvärvetenskaplig metod som WHO-Europa har utarbetat. Under 2015 togs sedan ett kommunikations- och utbildningspaket fram, som stöd till de berörda målgrupperna bland föräldrar och vårdpersonal.

Vidare har regeringen nyligen ingått en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting som bland annat syftar till att öka tillgängligheten i barnhälsovården för grupper som har lägre vaccinationstäckning. Enligt överenskommelsen bör det i insatserna ingå att informera föräldrar om nyttan med vaccination och även bemöta felaktig information och rykten som sprids om vaccinationer. För att stötta landstingen med information och kommunikation kring vaccinationer avser regeringen därutöver bland annat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att stärka sitt arbete inom området för att bemöta felaktig information och nå grupper som har lägre vaccinationstäckning.

Folkhälsomyndigheten senaste lägesrapport till regeringen om de nationella vaccinationsprogrammen visar att vaccinationstäckningen för det nationella vaccinationsprogrammet för barn fortsatt är hög och stabil. Detta tyder på att allmänheten har ett högt förtroende för programmet och för personalen som erbjuder vaccinationerna.

Så länge vi har fungerande vaccinationsprogram löper man mindre risk att insjukna, eftersom sjukdomarna hålls borta. Slutar vi vaccinera så kommer sjukdomarna tillbaka och då blir även risken att insjukna i Sverige högre. Vi ska vara stolta över vårt framgångsrika nationella vaccinationsprogram för barn samtidigt som det måste värnas. Jag kommer därför följa frågan nära framöver.

Stockholm den 31 januari 2018

Annika Strandhäll

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.