Fler enkla jobb

Skriftlig fråga 2017/18:66 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Överlämnad
2017-10-04
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Statskontoret har gjort en utvärdering av beredskapsjobben, en åtgärd som regeringen införde 2017 för att tillgodose behovet av fler enkla jobb. Satsningen innebär att de statliga myndigheterna ska erbjuda jobb med lägre kvalifikationskrav åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Målgrupper för satsningen är långtidsarbetslösa eller nyanlända personer.

Av utvärderingen framgår att en majoritet av de personer som har fått beredskapsjobben har eftergymnasial utbildning (58 procent). En knapp tredjedel har högst gymnasial utbildning. Samtidigt vet vi att ungefär hälften av alla som är inskrivna i etableringsuppdraget enbart har förgymnasial utbildning. Det tyder på att satsningen inte lyckats möta behovet av enkla jobb för nyanlända personer som har låg utbildningsnivå.

Av en enkät som Statskontoret gjort till 202 myndigheter framkommer att det hos en majoritet av myndigheterna som inrättat beredskapsjobb (60 procent) förekommer att de som har fått beredskapsjobb tidigare har haft en praktikplats inom satsningen Praktik i staten. Vidare framkommer att bara 13 procent av de som haft ett beredskapsjobb instämmer i att det är troligt att någon eller några av dem som haft insatsen senare kommer att få en reguljär anställning i myndigheten. Det verkar därför som att satsningen inte i någon större grad bidrar till ökade jobbchanser för målgruppen.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att fler personer med kort utbildning ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:66 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01871/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:66 av Christian Holm Barenfeld (M) om Fler enkla jobb

Christian Holm Barenfeld (M) har frågat mig om jag och regeringen kommer att vidta ytterligare åtgärder för att fler personer med kort utbildning ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringen ser att situationen på arbetsmarknaden är särskilt svår för personer födda utanför Europa och personer med kort utbildning.

Regeringen har tagit fler initiativ för att underlätta etableringen på arbetsmarknaden för personer som saknar efterfrågad kompetens. För att öka rekryteringen till studier bland arbetslösa personer som har kort utbildning och stort utbildningsbehov har regeringen infört studiestartstödet.

Regeringen gör också stora satsningar på utbildningsområdet och i budgetpropositionen för 2018 föreslås ytterligare medel till kunskapslyftet som 2021 kommer omfatta ca 93 000 utbildningsplatser med studiestöd inom bland annat yrkesvux, folkhögskola och yrkeshögskola.

I samband med att det nya regelverket för nyanländas etablering träder i kraft 1 januari 2018 inför regeringen en utbildningsplikt för nyanlända. Utbildningsplikten innebär att alla nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser, och som bedöms vara i behov av utbildning för att kunna komma i arbete, kan anvisas att söka och ta del av utbildning. Det införs också utökade krav på alla arbetslösa som bedöms vara i behov av utbildning att söka och ta del av reguljär utbildning samt utbildning som ges inom arbetsmarknadspolitiken.

Även om utbildning ska vara den huvudsakliga insatsen för personer med kort utbildning är även jobb med lägre kvalifikationskrav, goda arbetsvillkor och avtalsenliga löner vara en väg in på arbetsmarknaden. Extratjänster i form av moderna beredskapsjobb är en sådan insats.

Insatsen riktar sig till dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Personer med utbildning står generellt närmare arbetsmarknaden, men i gruppen kan det ändå finnas individer som trots detta står långt ifrån.

Det är viktigt att de personer som har störst behov av moderna beredskapsjobb också är de som får dessa jobb och regeringen kommer löpande att följa utvecklingen. Det relevanta är vidare att deltagarna i moderna beredskapsjobb förbättrar sina chanser att få ett arbete på lång sikt inte att de nödvändigtvis rekryteras av den myndighet där de haft beredskapsjobb.


Stockholm den 11 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.