Snabbspår för hela landet

Skriftlig fråga 2017/18:67 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Överlämnad
2017-10-05
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen vill att nyanlända personer i Sverige snabbt ska komma ut på en arbetsplats som är relevant för individens utbildning och erfarenhet. Samtidigt råder det brist på arbetskraft i många branscher, och dessa får nu hjälp med kompetensförsörjningen genom att Arbetsförmedlingen och branscherna tillsammans skapar snabbspår för att underlätta för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

Snabbspåren handlar om att i en sammanhållen process erbjuda praktik, språkträning och utbildning. Det är arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen som kommer överens om vilka yrken som ska omfattas av ett snabbspår. Snabbspåret består av en kombination av Arbetsförmedlingens olika insatser, till exempel utbildning i yrkessvenska, praktik, validering, kompletteringsutbildningar och yrkeskompetensbedömning. Den som deltar i ett snabbspår får etableringsersättning eller aktivitetsstöd.

Det är viktigt att snabbspåren blir en möjlighet oavsett var i landet de nyanlända bor. Snabbspåret för lärare och förskollärare genomförs i samarbete med följande lärosäten: Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö högskola, Umeå universitet och Örebro universitet.

Jönköpings län har en omfattande småföretagarstruktur som också behöver välutbildad arbetskraft. Jönköping University bedriver utbildning och forskning inom fyra fackhögskolor: Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School och Tekniska högskolan. Jönköping University har ca 11 000 studenter och 800 anställda. Högskolan finns på ett samlat campus centralt i Jönköping och erbjuder ca 60 program/inriktningar och runt 400 fristående kurser inom hälsa, vård och socialt arbete, undervisning, medie- och kommunikationsvetenskap, teknik, naturvetenskap och ingenjörsvetenskap samt ekonomi, juridik och informatik.

Både länet och staden är angelägna om att få ta del av snabbspåren. Visst går det att exempelvis läsa på distans, men det vore bättre om även Jönköping University fick vara med på de spår där akademin är inkopplad. Möjligheten att de som går snabbspåren blir kvar på orten eller i länet ökar också då.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Genom vilka åtgärder avser ministern att försäkra sig om att hela landet och då även Jönköpings län får del i snabbspåren?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:67 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01872/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:67 av Peter Persson (S) Snabbspår för hela landet

Peter Persson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att försäkra mig om att hela landet och då även Jönköpings län får del i snabbspåren?

Regeringen arbetar för att nyanlända ska komma i arbete snabbare. Den som har utbildning och erfarenhet inom ett bristyrke där snabbspår finns på plats ska snabbt få ta del av de insatser spåren innehåller.

Sedan det första snabbspåret sattes på plats under våren 2015 har ca 4 800 individer tagit del av insatser inom ramen för dem. Vid utgången av augusti 2017 var det ca 1 150 personer som deltog i ett snabbspår, av dessa var ca 75 personer bosatta i Jönköpings län. Bara Västra Götalands län, Stockholms län och Skåne län hade fler deltagare.

Snabbspåren tas fram i samarbete mellan arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen. Överenskommelserna om snabbspåren är nationella och ska gälla i hela landet. Inom vissa snabbspår har Arbetsförmedlingen anskaffat uppdragsutbildning på eftergymnasial nivå.

Arbetsförmedlingen har främst valt att samarbeta med lärosäten som har tidigare erfarenheten av att bedriva kompletterande högskoleutbildningar för utländska akademiker.

Exempelvis finns snabbspår för lärare och förskolelärare vid sex lärosäten: Malmö högskola, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Stockholms universitet, Örebro universitet samt Umeå universitet. Dessa lärosäten ingår i uppdraget som kallas "Utländska lärares vidareutbildning” (ULV) och har därav mångårig erfarenhet av att utbilda lärare med examen från utlandet. Snabbspåret anses fungera väl med nära kontakter mellan Arbetsförmedlingen och lärosätena. Lärosätena har upparbetade kontakter med de centrala parterna och tar stort ansvar för rekrytering, praktikanskaffning och matchning mot praktikplats, kvaliteten i utbildningen och praktikperioden.

Om det finns behov för en person att delta i en snabbspårsaktivitet på annan ort har Arbetsförmedlingen möjlighet att ersätta vissa kostnader för dubbelt boende och resor.

För att öka resurserna till parternas arbete med bland annat snabbspår föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2018 att medlen för särskilda främjande- och utvecklingsinsatser förstärks med 20 miljoner kronor under 2018 och med 35 miljoner kronor 2019.

För att främja kompetensförsörjningen och underlätta vägen till arbete för nyanlända har regeringen gett Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) i uppdrag att även främja samverkan för nyanlända. Regeringen har gett Dua möjlighet att fördela statsbidrag för att främja samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner. Inom ramen för denna samverkan tas lokala spår till jobb fram.

Stockholm den 11 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.