Införandet av alkobommar

Skriftlig fråga 2017/18:69 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-05
Överlämnad
2017-10-05
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Alkoholpåverkade förare åker dagligen in i vårt land via broar eller hamnar. Det är helt oacceptabelt, och de utgör en stor trafikfara på våra vägar. Detta trots att alkobomsförsöken är avslutade sedan lång tid tillbaka och att en utvärdering är gjord som tydligt pekar på hur det skulle kunna fungera på ett bra sätt. Dessutom har riksdagen uttryckligen sagt att det ska sättas upp alkobommar i våra hamnar och vid våra gränsstationer. Trots detta har hittills ingenting hänt under denna regerings mandatperiod, och inga alkobommar är ännu uppsatta i Sverige. 

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:

 

När kommer alkobommarna att vara uppsatta, och vad avser statsrådet att göra för att detta ska ske så snabbt som möjligt? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:69 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Dnr N2017/06136/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:69 av Sten Bergheden (M) Införandet av alkobommar

Sten Bergheden har frågat mig när alkobommarna kommer att vara uppsatta, och vad jag avser att göra för att detta ska ske så snabbt som möjligt.

Jag delar Sten Berghedens oro över att alkoholpåverkade förare utgör en stor trafikfara, det är viktigt med åtgärder för att få bort dem ur trafiken. Det gläder mig även att Sten Bergheden nu så entusiastiskt lyfter den här viktiga frågan, samtidigt väcker det frågor om varför ingenting hände under den moderatledda regeringens åtta år i regeringsställning. Nu tar regeringen frågan på största allvar och därför satsar vi nu på att införa alkobommar under 2018.

Av budgetpropositionen som överlämnades till riksdagen den 20 september 2017 framgår att automatiserade nykterhetskontroller är en del i regeringens nysatsning på trafiksäkerheten och det intensifierade arbetet för ökad säkerhet och trygghet på vägarna. Regeringen gör bedömningen att automatiserade anläggningar för nykterhetskontroller i hamnar och andra strategiska platser utökar polisens möjligheter till kontroller med alkoholutandningsprov och bidrar till att reducera antalet omkomna och skadade i alkoholrelaterade trafikolyckor. Av budgetpropositionen framgår vidare att som ett första steg i en satsning ska relevanta hamnar förses med automatiska nykterhetskontroller. För detta föreslår regeringen en satsning på 78 miljoner kronor under 2018–2020.

Regeringen gav den 9 september 2017 Trafikverket ett uppdrag att införa anläggningar för nykterhetskontroll i vissa hamnar. I uppdraget ingår även att föreslå hur mobila lösningar kan användas vid övriga hamnar och andra lämpliga platser i trafikmiljön. Att även komplettera fasta anläggningar i vissa hamnar med mobila lösningar på andra lämpliga platser förväntas bidra till en ökad flexibilitet och en större möjlighet att på ett kostnads- och resurseffektivt sätt se till att samtliga relevanta platser i trafikmiljön återkommande kan bli föremål för nykterhetskontroller. Införandet av anläggningarna ska ske stegvis med mål att minst en anläggning ska vara i drift den 1 juli 2018, förutsatt att riksdag och regering fattar nödvändiga beslut om finansiella medel.

Stockholm den 10 oktober 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.