Uppföljning av digitaliseringsstrategin

Skriftlig fråga 2017/18:694 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-31
Överlämnad
2018-02-01
Anmäld
2018-02-02
Svarsdatum
2018-02-07
Sista svarsdatum
2018-02-07
Besvarad
2018-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I maj 2017 presenterade regeringen en digitaliseringsstrategi. Den består av fem delmål som rör alltifrån digital trygghet till digital ledning. Det är bra att regeringen har presenterat en strategi på området. Det som förvånar är dock att strategin saknar mätbara mål och enligt mitt förmenande kommer att bli mycket svår att utvärdera. Med tanke på den aktualitet och den samhällsomvandling som digitaliseringen innebär för arbetslivet känns det märkligt att inte ens delmålet som rör digital kompetens innehåller några tydliga förslag och mätbara mål.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att följa upp och utvärdera strategin samt delge riksdagen information om utvecklingen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:694 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)




Svar på fråga 2017/18:694 av Betty Malmberg (M)
Uppföljning av digitaliseringsstrategin

Betty Malmberg har frågat mig hur jag och regeringen avser följa upp och utvärdera digitaliseringsstrategin samt delge riksdagen information om utvecklingen.

I digitaliseringsstrategin kompletteras det övergripande riksdagsbundna målet ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”, med mål på fem områden: D-kompetens, D-trygghet, D-innovation, D-ledning och D-infrastruktur. Delmålen åskådliggör hur digitalisering ska kunna bidra till en positiv samhällsutveckling. Jag delar Betty Malmbergs uppfattning om att utvärdering och utveckling av digitaliseringspolitiken är en angelägen fråga. I mars 2017 inrättade regeringen därför ett digitaliseringsråd med tillhörande kanslifunktion. Digitaliseringsrådet har bl.a. till uppgift att stödja digitaliseringsstrategins genomförande. Där ingår att lämna förslag till konkreta åtgärder och ta fram förslag på indikatorer för strategins delområden. Indikatorerna kommer att möjliggöra mätningar av hur digitaliseringen utvecklas och nyttiggörs inom respektive delområde. Regeringen har även givit i uppdrag till OECD att granska digitaliseringen i Sverige. OECD:s granskning kommer att ge oss en djupare analys om vad som krävs för att kunna nå målet att Sverige ska vara bäst i världen på att ta vara på digitaliseringens möjligheter.

Regeringen presenterade i höstas en skrivelse till riksdagen med inriktningen för digitaliseringspolitiken. Riksdagen kommer vidare att få information om utvecklingen för politiken för informationssamhället, inklusive digitaliseringspolitiken, inom ramen för budgetpropositionen.

Stockholm den 7 februari 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.