Migrationsverket och internationella studenter

Skriftlig fråga 2017/18:696 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-31
Överlämnad
2018-02-01
Anmäld
2018-02-02
Svarsdatum
2018-02-07
Sista svarsdatum
2018-02-07
Besvarad
2018-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Nyligen beskrev ordföranden i den Medicinska Föreningen Stockholm (SvD den 31 januari 2018) hur fem internationella studenter vid Karolinska Institutet har nekats förnyat uppehållstillstånd för studier, trots att de bara har några månader kvar till sin examen. Att studenterna dessutom har betalat utbildningsavgift för sina studier gör inte saken bättre. Om praxis har blivit sådan att studenter som följer sin utbildningsplan ändå nekas förnyat uppehållstillstånd i slutet av sina studier kan det komma att bli svårt för landets lärosäten att rekrytera internationella studenter. Enligt uppgift ska regeringen ha informerats om situationen i december 2017. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vad kommer statsrådet att vidta för omedelbara åtgärder för att undanröja hindren så att presumtiva internationella studenter som väljer att studera i Sverige inte nekas förnyat uppehållstillstånd i slutet av sin utbildning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:696 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018//00784/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:696 av Betty Malmberg (M)
Migrationsverket och internationella studenter

Betty Malmberg har frågat mig vilka omedelbara åtgärder jag kommer att vidta för att undanröja hindren så att presumtiva internationella studenter som väljer att studera i Sverige inte nekas förnyat uppehållstillstånd i slutet av sin utbildning.

De fall som Betty Malmberg hänvisar till rör internationella studenter som har fått avslag av Migrationsverket på sina ansökningar om förlängt uppehållstillstånd för studier på grund av att försörjningskravet inte har varit uppfyllt.

Jag vill börja med att erinra om att det är Migrationsverket som fattar beslut om uppehållstillstånd. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden. Jag kan och får inte heller ingripa i eller försöka påverka hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden.

Internationella studenter är viktiga kunskapsbärare som bidrar till samhällsutvecklingen och det är angeläget att det finns goda förutsättningar för att attrahera dem till Sverige. Det är viktigt att onödiga hinder för universitets och högskolors internationalisering undanröjs. Regeringen har bl.a. tillsatt en utredning som just nu ser över hur internationaliseringen av universitet och högskolor kan öka.

Beträffande reglerna i utlänningslagstiftningen om uppehållstillstånd för högskolestudier och försörjningskrav bygger dessa på EU-direktiv på området. I både 2004 års studentdirektiv och i det nya student- och forskardirektivet, som antogs 2016, ställs krav på att sökanden kan visa att han eller hon har tillräckliga medel för att bekosta sitt uppehälle och sin återresa.

Medlemsstaterna måste alltså ställa krav på försörjningsförmåga vid ansökan om uppehållstillstånd för högskolestudier och det finns inget utrymme för att ta bort detta krav. Regeringen är dock öppen för att se över hur reglerna kring försörjningskravet och uppehållstillståndens längd ska vara utformade. Inom Regeringskansliet pågår för närvarande arbetet med att genomföra det nya student- och forskardirektivet i svensk rätt där dessa frågor behandlas.

Stockholm den 7 februari 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.