Till innehåll på sidan

Omlokaliserade myndigheters ansvar att främja regional forskning och utveckling

Skriftlig fråga 2017/18:714 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-02
Överlämnad
2018-02-05
Anmäld
2018-02-06
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Landsbygdskommittén pekade i sitt slutbetänkande på att ca 10 000 statliga myndighetsjobb bör omlokaliseras från Stockholm till andra delar av Sverige. Regeringen har också varit inne på samma linje men specificerat att ca 2 000 statliga myndighetsjobb bör omlokaliseras under den här mandatperioden.

En bärande tanke i denna process är att omlokaliseringen ska styras mot ambitionen att skapa klusterbildningar av relevanta myndigheter i syfte att stärka verksamhetsnyttan vid omlokaliseringar. Det finns exempel på att klusterbildningar av statliga myndigheter främjar rekrytering, kompetensuppbyggnad och myndighetssamverkan. Flera myndigheter med koppling till utbildningsfrågor ligger i anslutning till Sundsvall, de med koppling till trafikfrågor i anslutning till Borlänge och de med koppling till skogs- och jordbruksfrågor i anslutning till Jönköping.

Karlstadsregionen har i detta sammanhang betydande potential för klusterbildning inom områdena samhällssäkerhet och totalförsvar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Elsäkerhetsverket, Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet ligger alla i anslutning till Karlstad.

En vidareutveckling av klusterbildningsmodellen vore att ge vissa av de utlokaliserade myndigheterna i uppdrag att främja den regionala forsknings- och innovationsmiljön inom relevanta områden för myndigheten. En nära samverkan mellan myndigheter, högskolor, universitet och företag i linje med triple helix-modellen är en central del av den framgångsrika svenska innovationsmodellen. Detta uppdrag skulle med fördel kunna ges i myndigheternas regleringsbrev. Därigenom skulle också effekterna av omlokaliseringen av myndigheter få en bättre inverkan på den regionala utvecklingen. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet villig att verka för att vissa omlokaliserade myndigheterna ska få ett speciellt ansvar för att främja regionala forsknings- och innovationsmiljöer i syfte att ytterligare främja de positiva effekter som kan uppstå vid klusterbildningar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:714 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



N2018/00851/IFK

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:714 av Pål Jonson (M) Omlokaliserade myndigheters ansvar att främja regional forskning och utveckling

Pål Jonson har frågat civilministern om han är villig att verka för att vissa omlokaliserade myndigheterna ska få ett speciellt ansvar för att främja regionala forsknings- och innovationsmiljöer i syfte att ytterligare främja de positiva effekter som kan uppstå vid klusterbildningar.

Frågan har överlämnats till mig i egenskap av närings- och innovationsminister.

Målet för regeringens förvaltningspolitik är bl.a. en statsförvaltning som är innovativ och samverkande och som därigenom bidrar till Sveriges utveckling (prop. 2009/10:175). Statlig verksamhet är av olika karaktär och styrningen bör i så hög grad som möjligt vara utformad så att den bäst gynnar syftet med respektive verksamhet. I den svenska förvaltningsmodellen har myndigheterna stor frihet att välja hur de ska fullgöra sina uppgifter. Regeringens tillitsreform syftar bl.a. till att värna denna ordning.

Med det sagt delar jag Pål Jonsons syn att samverkan är central för innovation. Ett väl fungerande innovationssystem består av flera olika typer av aktörer som i samspel utvecklar och kommersialiserar eller på andra sätt nyttiggör nya varor, tjänster och processer. Regeringen har därför till exempel inrättat fem samverkansprogram för att stärka Sveriges konkurrenskraft genom en långsiktig och fördjupad samverkan mellan näringsliv, universitet, högskolor och offentlig sektor för test och demonstration av komplexa produkter, tjänster och idéer under verkliga förhållanden.

Vidare är det regionala innovationsarbetet en förutsättning för innovationsarbetet nationellt, liksom för att stärka regioners förnyelseförmåga och näringslivets konkurrenskraft. Till detta ska statliga myndigheter inom sina verksamhetsområden verka för att målet för den regionala tillväxtpolitiken uppnås. När det är lämpligt ska myndigheterna i sin verksamhet i så stor utsträckning som möjligt ta hänsyn till regionala förutsättningar (förordningen [2017:583] om regionalt tillväxtarbete).

Mot bakgrund av detta avser regeringen inte att besluta om speciellt ansvar för specifika myndigheter med anledning av omlokalisering.

Stockholm den 12 februari 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.