Handeln med Filippinerna

Skriftlig fråga 2017/18:738 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-07
Överlämnad
2018-02-07
Anmäld
2018-02-08
Sista svarsdatum
2018-02-14
Svarsdatum
2018-02-15
Besvarad
2018-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Sommaren 2016 tillträdde Rodrigo Duterte som Filippinernas president. Han vann valet med en hårdför kriminalpolitik och löften om att döda brottslingar.

I november 2016 inrättade regeringen en ambassad i Manilla. Samtidigt öppnade vapentillverkaren Saab ett kontor i samma kvarter.

Så sent som i november förra året besökte handelsministerns statssekreterare Oscar Stenström Filippinerna för att främja handelsrelationerna.

Den auktoritära presidenten Rodrigo Duterte har i sitt krig mot narkotika skördat många oskyldigas liv. Han skyr inga medel och bryter konsekvent mot mänskliga rättigheter genom att inrätta dödspatruller som dödar fattiga. Totalt rapporteras drogkriget ha kostat över 13 000 människor livet. Dutertes senaste steg är inte helt oväntat att inskränka pressfriheten för de medier som kritiserar honom och försöka stänga ned deras rapportering.

Min fråga till statsrådet Ann Linde är:

 

Avser statsrådet att förändra handelsförbindelserna med Filippinerna med anledning av president Dutertes agerande?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:738 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:738 av Håkan Svenneling (V)
Handeln med Filippinerna

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser förändra handelsrelationerna med Filippinerna med anledning av president Dutertes agerande.

Sveriges engagemang för mänskliga rättigheter är väl känt.

Regeringen publicerade i april 2017 135 landspecifika rapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer världen över. Filippinerna var ett av de granskade länderna och vi kan konstatera att sedan president Rodrigo Duterte tillträdde den 30 juni 2016 har respekten för mänskliga rättigheter allvarligt försämrats.

Situationen för de mänskliga rättigheterna tas regelbundet upp med regeringsföreträdare vid officiella besök. Under statssekreterare Oscar Stenströms besök i Filippinerna i november 2017 behandlades mänskliga rättigheter i flera sammanhang. Statssekreterare Stenström framförde regeringens oro över brister i respekten för mänskliga rättigheter i samtalen med regeringsföreträdare, däribland handelsministern. Under besöket gavs även tillfälle för ss Stenström att ytterligare orientera sig om utvecklingen på MR-området med oppositionspolitiker och Filippinernas MR-kommission.

En viktig uppgift för ambassaden i Manila är att, i samverkan med övriga EU-länder, följa utvecklingen på MR-området och i officiella möten med filippinska företrädare understryka vikten av att rättsstatens principer och mänskliga rättigheter respekteras, inte minst i regeringens ansträngningar för att stävja grov brottslighet. Ambassaden visar också aktivt sitt stöd för civilsamhällsorganisationer som verkar för att stärka respekten för mänskliga rättigheter i Filippinerna. Vår närvaro på plats genom ambassaden i Manila, i kombination med officiella besök, ökar våra möjligheter att främja demokrati och mänskliga rättigheter.

Jag vill i sammanhanget också erinra om den nationella handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter som vi har tagit fram. Regeringens uttryckliga förväntan är att svenska företag som är verksamma i Filippinerna och i övriga länder ska respektera MR i alla sina verksamheter.

Handelspolitiken som sådan ingår i EU:s gemensamma kompetens och Sverige agerar således inom ramen för den. Vi stöder EU-kommissionens ansats att pausa förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Filippinerna mot bakgrund av MR-situationen. Dessutom diskuteras nu framtiden för EU:s ensidiga tullättnader för Filippinerna inom ramen för GSP+ (EU:s system med tullsänkningar och tullfrihet för utvecklingsländer vid import till EU). EU-kommissionens översynsrapport som författades 2017 såg med stark oro på de allvarliga kränkningar som kriget mot droger inneburit. EU-parlamentet diskuterar frågan den 20 februari – vars åsikt sedan vägs in i EU-kommissionens bedömning.

Stockholm den 15 februari 2018

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.